View Single Post
Stary 10-02-2009, 20:55   #23
mkondi
ford::average

Model: Focus II
Silnik: 1.6 TDCi 90HP BOX 118 HP
Rocznik: 2005
Domyślnie Re: Przestępstwo przeciwko ekologii -czy robić?

Witam jak obiecałem to opisałem mam nadzieje że w miarę czytelnie :fcp1

Przed całą operacją trzeba zdjąć podszybie ( Focus II nie wiem jak jest w C-Maxie ale pewnie też)

Zdjęcie nr. 1 mamy na nim zaznaczony zawór czerwonym kolorem plus po lewej stronie aluminiową rurkę wychodzącą z niego do kolektora dolotowego (przykręcona jest do kolektora dwiema śrubkami torx które trzeba odkręcić a następnie wyjąć rurę z kolektora).

Zdjęcie nr. 2 pokazuje nam łączenie aluminiowej rurki z zaworem (zielony kolor) przy pomocy metalowej opaski odpinamy ją małym śrubokrętem (od razu uprzedzam że odpiąć jest bardzo łatwo w odróżnieniu do ponownego zapięcia trzeba trochę cierpliwości i wytrwałości nie jest to takie łatwe ale doskonale nadają się do tego kombinerki ze Zdjęcia nr. 3). Ja zatkałem rurkę aluminiową w miejscu łączenia z zaworem przy pomocy metalowej tulejki o dł. 5 cm (w innych autach zatykają przy pomocy monety ja w swoim poprzednim aucie też używałem monety ale tu nie da rady bo moneta unosi rurkę do góry i nie da się potem zapiąć metalowej opaski) średnica wewnętrzna rurki to 25 mm.

P.S auto śmiga aż miło żadnych błędów nic się nie dzieje (błąd mugł by być jak by go zatkać z prawej strony przed zaworem a za jest o.k)
Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC05081paint.JPG (39.2 KB, 496 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC05079paint.JPG (48.1 KB, 489 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC05077paint.JPG (73.0 KB, 490 wyświetleń)
mkondi jest offline   Odpowiedź z Cytatem