View Single Post
Stary 12-02-2009, 12:44   #18
Adasko_Transit
ford::advanced

Model: Boxer
Silnik: 2.8 HDI
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: Zmiana Transita na.. Transita. Czy warto?

maciekd, coś w tym jest, jednak i tak trzeźwo patrzę na nowy egzemplarz :fcp2 . Gdyby nie obecne problemy z moim "dziadkiem" nie miałbym może aż takiego rozeznania co do punktów kontrolnych. Faktycznie coś "magicznego" jest w tych osiołkach jednak po moich przygodach poetycko opisanych na FCP na pewno nie zaważy wersja JUMBO, czy fajowa lampa w kabinie. Ocena będzie ogólna, jak pisałem decyzji jeszcze nie podjąłem. W tych czasach o wtopę łatwo. Co do przebiegu na pewno był skręcany, ale jakoś mnie to nie wzrusza, mój ma na liczniku 23500km (zeruje się po 100k) i jego przebieg szacuję na 523-623k km i chodzi pomimo EPICa i turbo. Jak pisałem stacja diagnostyczna PRZEZE MNIE wybrana spojrzy fachowym okiem na autko i w balona zrobić się nie dam.

Poza tym to Ford, kiedyś jeszcze śmiałem się z żoną kiedy mówiłem "a w przyszłości może Transitka byśmy kupili nówkę", teraz sytuacja jest inna. Kupiłbym Sprinterka, ale jako takie doświadczenie w Fordzie już mam. Gdybym kupił tego JUMBO, jestem w trasie i nagle nie chce odpalić, otwieram maskę, sprawdzam styki na elektrozaworze, filtr paliwa, przewody paliwowe, pompę niskiego ciśnienia. Tak samo z alternatorem i paroma innymi paskudnymi podzespołami. Jest to jakiś plus. Obce autko - obcy silnik i znów rejestracja na obcym forum by uzyskać pomoc. Wydaje mi się, że od 92 do 99 roku silniki w Transicie aż tak nie ewoluowały bym się nie połapał. Pozdrawiam