Re: Nie wiem czy tak można. Dyskusja n/t Policji
Ja myślę że powinno być tak że jeśli patrol ma podejrzenie popełnienia wykroczenia to mógłby pozwolić sobie na małe naciągniecie przepisów w celu potwierdzenia wykroczenia ale po stwierdzeniu faktu że kierujący stwarza zagrożenie dla innych uczestników ruchu patrol powinien natychmiast spowodować zatrzymanie popełniającego wykroczenie.
Jednak takie szybkie reagowanie na stwierdzone wykroczenie byłoby dla policjantów nieopłacalne gdyż kończyło by sie niedużym mandatem i małą ilością nałożonych punktów karnych a w konsekwencji mniejszą premią do pensji. Ponieważ np w moim mieście policjant za każdy nałożony mandat i wypisany wniosek do sądu zbiera punkty co przekłada sie na wysokość premii.
Jednak rzeczywiście takie długie polowanie za piratem drogowym i podliczanie kumulacji może przełożyć się nie tylko na premie ale na zagrożenie dla innych uczestników ruchu nie tylko przez pirata drogowego ale również przez goniący radiowóz który jedzie bez sygnałów alarmowych.
Podsumowując najprościej dopóki radiowóz przekracza dozwoloną prędkość goniąc pirata drogowego bez sygnałów to musimy uważać bo w tym momencie na drodze jest dwóch piratów, którzy zagrażają naszemu bezpieczeństwu.
Chyba sam się już zakręciłem w tym co napisałem ale może przyzna mi ktoś choć trochę racji.
Pozdrawiam Staszek.