-=C-MAX 2,0 TDCI 136 KM CHYBA PADA WTRYSK!!!!!!!=-
Od pewnego czasu około 4 m-cy zauważyłem, że Silnik przy lekkim obciążeniu w czasie jazdy lekko stuka. A szczególnie na biegu 3 i 4. Potem jakby mniej, może po prostu ten stuk jest zagłuszany. Mam wrażenie, że stopniowo pada mi wtrysk. Kiedyś od czasu do czasu dawał tylko o sobie znać, szczególnie, gdy był nierozgrzany, ale w czasie jazdy. Teraz objaw ten występuje nawet przy rozgrzanym silniku. Obojętnie czy jadę po mieście czy poza. Przejechałem dzisiaj 300 km i zauważyłem w czasie jazdy jeszcze bardziej ten zły dla mnie dźwięk. Rano nie kopci i nie stuka,ładnie pali od kluczyka, na wolnych obrotach na luzie nie stuka, w czasie jazdy nie kopci, oleju nie bierze wcale. Mam od wymiany oleju i filtrów zrobione 14 tyś km. Czasami mam wrażenie jadąc pod górkę na obrotach około 1500 na 6 biegu czuć, że lekko szarpie silnikiem tak jakby wtrysk nie podawał lub źle rozpylał paliwo na jeden tłok. Bywa, że objaw zanika na jakiś czas jak jadę po trasie, ale jak tylko gdzieś stanę na światłach lub wolniej jadę na niższczych, spokojniejszych obrotach na 3 lub 4 biegu to pojawiają się znowu. Zauważyłem lesiutko mokre od ON wtryski ale naprawdę bardzo mało i jak odpalałem to jakby kontrolka OSTRZEGAWCZA SILNIKA paliła się odrobinę dłużej jak zawsze ale może już jestem za bardzo przewrażliwiony. Mam przebujane 153 tyś Km, nigdy nie mniałem problemu z autkiem. silnik 2, 0 TDCI 136 KM. Proszę o rady, co mam myśleć o tym?
|