Cytat:
|
brajdak-problemu nie ma bo na silowniku jest caly czas napiecie +12v wystarczy dioda migajaca(dostepne na allegro i nie tylko)i podpinamy sie pod kabel od zamykania i pod mase oczywiscie i po sprawie.koszta robocizny okolo 5pln za diode z oprawka ,jeden browar 3,50pln,
troche czasu i checi 0pln.
|
Dobra dobra ale mi jest potrzebne zeby sie swiecilo tylko gdy zamek jest zasuniety czyli jest mi potrzebny '+' tylko wtedy gdy jest zasuniety. Ty napisales ze +12 jest caly czas a to mi nic nie daje bo by ciagle swiecilo. Gdy otwierasz zamek to przez 0,5 sekundy jest podawane napiecie do silownika zeby otworzyl. W sumie jeszcze wszystko zalezy czy jest sterowana centralka plusem czy minusem. Zwykle w centralce jest 5 kabelkow. 2 ida do dilniczka silownika a pozostale 3 sa do sterowania. Ja mam np sterowanie minusem wiec na jednym jest staly minus a a na pozostalych dwuch jest podawany sygnal wlasnie z tego minusa. Silniczek odwiera/zamyka bo jest zmieniana polaryzacja na tych dwoch kabelkach ktore do niego ida. Ale juz chyba doszedlem gdzie sie wpiac bo waidomo ze uklady z centralni nie sa idealne jak kazde i maja jakas oposnosc i jakies napiecie przechodzi i moze dla diody wystarczy.