View Single Post
Stary 10-03-2009, 12:46   #1
Prayboy
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 19.tdi 116 km
Rocznik: 2001
Domyślnie Brak mocy 1.9.tdi po 1 odpaleniu, po 2 -ok!

Witam. Kupiłem Forda Galaxy z 2001 silnik 1.9.tdi 115km przebieg 165.000.
Gdy odpalam zimny silnik to wogóle nie ma przyspieszenia, na żadnym biegu nie rosną obroty jakby się nie włączało turbo. Maksymalnie 100 km/h można wydusić, gaz do dechy.
Kiedy wyłączę silnik w takim przypadku i zapalę ponownie problem mija.
Problemu nie ma także gdy włączę zimny silnik, zgaszę i zaraz ponownie zapalę i jadę (nadal zimny przecież jest!!!)
Nie zdarzyło się także żeby spadły mi obroty podczas płynnej ciągłej jazdy, podczas przyspieszania, a przejechałem ciągiem 300 km.
Problem występuje tylko przy pierwszym uruchomieniu zimnego silnika, albo po 30 minutach od wyłączenia silnika i ponownym jednokrotnym odpaleniu.
Poza tym zawsze jest taka sytuacja że jak ruszę, wrzucę dwójkę, to muszę wdusić więcej gazu i jest taki moment, trwa może ze 2 sekundy zanim "załapie" i ruszy z kopyta. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym?
W piątek idę mechanika i chcę wiedzieć conieco, nie znam historii tego auta, sprzedawca z komisu kituje że to normalne bo silnik musi sie rozgrzac, a to bez sensu, bo jak 2 x odpalę zimny silnik to jest ok. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam seredecznie forumowiczów.
Prayboy jest offline   Odpowiedź z Cytatem