Odp: SILNIK FORD MONDEO 1,8 BENZYNA DURATEC HE 2001 ROK - prosze o pomoc
Hej. Wymieniłem czujnik prędkości - Sukces!!! Po wymianie obroty na benie się uspokoiły (na gazie też nie jest źle ale jeszcze jak w czasie jazdy wrzuce na luz to spadnie do 500, wrosnie do 1000 i stanie na jakieś 750 obrotów). Zresetowałem też komputer.
Moje obiawy były takie jak u ciebie, czyli: falowanie obrotów, czasem zapalała się już kontrolka akumulatora ale nie gasł, albo gasł jak wrzucałem w czasie jazdy na luz. Jedynie jak w czasie jazdy wrzuciłem na luz i przyhamowałem to obroty wracały do normy (chociaż chciał zdechnąć). Kontrolka silnika paliła mi się cały czas. Teraz po restarcie juz nie świeci - ciekawe czy znów się nie zapali...
Jak byłem w ASO to stwierdzili zapchany katalizator - podmieniłem z działającego mondka i bez zmian. Inny mechanior stwierdził, że to pierwsza sonda albo silnik krokowy-sprawdzałem... to nie to...
Najlepsza metoda, żeby sprawdzić ten czujnik to go odłączyć i sie przejechać. U mnie wtedy pracował w miare normalnie (nie gasł i na benie bez falowań).
Sprzęgło mi nie wariowało - dziwna sprawa..., no chyba, że od wibracji nierównej pracy silnika...
Powodzenia!!! 3mam kciuki
|