Temat: [Focus 1998-2004] chce kupic - jaki silnik polecacie??
View Single Post
Stary 12-03-2009, 10:32   #45
insztalator magazynier
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: chce kupic focusa jaki silnik polecacie??

Cytat:
Napisał przemal00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś wykonałem test F2 1,8 TDCI 115 kM skasowałem licznik i przejazd po mieście odcinek około 5 km w tym około 5 świateł, na jednych start na maksa do ok 120 km/h. Średnie spalanie z tego odcinka komputer pokazał 9,2 L ON/100km.
Pomiar kompem w ogóle i szczególnie na takim odcinku jest mało wiarygodny. Ale trzeba zauważyć, że równie dobrze może zaniżyć jak i zawyżyć spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spalanie dizelka o takiej mocy i na takim odcinku w mieście na poziomie 9,2 l jest jednak jak najbardziej prawdopodobne. Szczególnie przy "zimnym starcie". Przy okazji takie małe pytanie: Czy ktoś się orientuje, jak wygląda algorytm liczenia średniego spalania. Wydaje mi się, że liczony jest stosunek zużytego paliwa do przejechanego dystansu (to akurat oczywiste). Ale jak komputer zlicza zużyte paliwo? Nie wykorzystuje chyba pomiaru bezpośrednio z baku. Jeżeli zużycie obliczane jest na podstawie zużycia chwilowego, to biorąc pod uwagę częstotliość próbkowania, pomiar robi się coraz bardziej dokładny wraz z ilością przejechanych kilometrów oraz w przypadku, gdy jazda jest płynna (nie ma gwałtownych skoków zużycia paliwa). Taką teorię potwierdzałyby moje obserwacje. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
insztalator magazynier jest offline   Odpowiedź z Cytatem