Temat: [Focus 1998-2004] chce kupic - jaki silnik polecacie??
View Single Post
Stary 12-03-2009, 20:28   #50
szamo
ford::average

Imię: Piotrek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: chce kupic focusa jaki silnik polecacie??

Cytat:
Napisał insztalator magazynier Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie. Rzeczywista ilość może być tylko estymowana na podstawie czasu otwarcia wtryskiwacza. Poza tym, czy każdy cykl jest zliczany? Jaką masz pewność? Znasz kod źródłowy oprogramowania ECU? Robiłem porównania z pomiarami wynikajacymi z ilośći tankowania paliwa (wiem - to też nie jest odpowiednia metoda). Jednakże robiłem to w różnych konfiguracjach - pełny bak, kilka tankowań do pełna przy baku opróżniony w niewielkim stopniu, cały czas na jednej stacji, na różnych stacjach itp. Różnice były na poziomie +/- 0,5 l (czyli zarówno w górę, jak i w dół). Bez wyraźnego zwiazku z metodą liczenia.
Panowie "srednia" jest estymatorem pewnej statystyki, czyli pewnym uproszczeniem i przyblizeniem. Wartosc srednia zbliza sie do wartosci rzeczywistej wraz ze wzrostem liczby probek. Dopiero dla liczby probek rownej nieskonczonosc wartosc srednia jest rowna rzeczywistej.

Pozdrawiam
szamo jest offline   Odpowiedź z Cytatem