Temat: [Mondeo 2007-2014] Światła dzienne ("skandynawskie").
View Single Post
Stary 16-03-2009, 18:46   #39
adam131
Minęło 9 lat i nic

Model: Mk4 Mondeo Ghia X automat; Fiesta
Silnik: 2.3 Duratec/161KM; 1.25/82KM
Rocznik: 2009; 2010
Domyślnie Odp: Światła dzienne ("skandynawskie").

Cytat:
Napisał bonidydy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem nowy, więc na początek witam wszystkich serdecznie :-).

Rzecz dotyczy nowego Mondeo z tego roku. Po odpaleniu silnika palą się światła mijania - pokrętło wyłącznika świateł w pozycji 0. Sprzedawca poinformował mnie, że jest to prawidłowe zachowanie, które wprowadził Ford w związku z obowiązkiem jazdy na światłach w Polsce. Nie bardzo mi się to spodobało, więc poprosiłem o wyłączenie. Tu się niestety dowiedziałem, że "kiedyś" było to możliwe poprzez zmianę ustawień komputera w serwisie (rozumiem, że chodziło o wcześniejsze egzemplarze MK4), ale "teraz" już się tak nie da.

Czy ktoś wie co można w tej sprawie zdziałać ?
Byłem dziś w serwisie m/n w sprawie świateł. Twierdzą, że tak powinno być w rocznikach 2009. Jeśli chcę mogą mi wyłączyć "skandynawskie" ale całkowicie. Będę musiał włączać i wyłączać je ręcznie przełącznikiem. Za darmo tego nie zrobią. Koszt ok. 130 zł.
W moim Mondku są też światła automatyczne, które powinny włączać się po zmierzchu. Też nie działają. W serwisie twierdzą, że będą działać po wyłączeniu "skandynawskich".
W ogóle to bardzo ciężko się z nimi rozmawia. Jak już kupiłeś to nie zawracaj nam d...