View Single Post
Stary 17-03-2009, 16:45   #14
jonteczek
ford::average

Model: Fiesta MK4
Silnik: 1.8D Endura-DE
Rocznik: 1996r.
Domyślnie Odp: [MK IV] 1.8D Endura-DE rechocze - czyżby korektor?

Cytat:
Napisał matrog19 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli kolego na odłączonym lepiej zagadał to jak jest podłączony to masz zbyt wczesny wtrysk bo za bardzo przyspiesza. Lepiej podłączyć ten korektor i cofnąć trochę zapłon na pompie...
to dziwne, bo na pompie obecnie mam ustawiony zapłon na pozycję fabryczną czyli 0
poza tym, kiedyś kąt trochę opóźniłem (przesunąłem koło o 1mm) a rechot nadal był... z tego by wynikało, że ten korektor w pierony przyśpiesza ten wtrysk, jeszcze inaczej pisząc - jest popsuty - bo gdyby działał poprawnie, to przy fabrycznym ustawieniu koła pompy rechotu by nie było - dobrze rozumuję?

potwierdził nawet to dzisiaj jeden mechanior w mieście, podjechałem do niego z ciekawości , powiedział, że jakbym mu podał numer pompy to w miarę tanio załatwiłby mi używany korektor
mówił jeszcze, że w tych endurach to co silnik, to inne kombinacje są zastosowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. powiedział, że u mnie są dwa "przyśpieszacze" - jeden z tyłu pompy mechaniczny - termostat woskowy zaciąga wajchę przyśpieszenia wtrysku (zaznaczyłem na zielono), zaś z przodu jest korektor hydrauliczny (zaznaczyłem na czerwono) sterowany czujnikiem temperatury umieszczonym w obudowie termostatu :|

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

po odłączeniu tego z przodu, który zdecydowanie przyśpiesza wtrysk utrudniając odpalanie i powodując ten brzydki rechot, pozostał jeszcze ten z tyłu mechaniczny, dzięki któremu silnik mógł zostać odpalony (powtarzam, że odpalałem po nocy przy 0oC) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co Ty na to kolego? myślisz, że mogę temu mechanikowi zaufać? wyglądał na takiego, który się zna na rzeczy... i nie powiedział mi: "ford ****a wort" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jonteczek ; 17-03-2009 o 16:53
jonteczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem