Witam
Jestem nowy, ale temat mi się baaardzo spodobał. Więc chciałem podzielić się spostrzeżeniami.
Technicznie aby tempomat działał potrzeba :
1. elektroniczny pedał gazu ( bezlinkowe sterowanie przyspieszeniem )
2. silnik krokowy ( przepustnica sterowana elektronicznie )
3. włączniki na kierownicy ( ze schematu wynika że sterowanie przebiega na zasadzie zmiany oporu a nie w postaci cyfrowej )
4. drugi czujnik wciśnięcia hamulca nożnego ( to ten "niepotrzebny" czujnik który w c-maxach jeśli się uszkodzi wyskakuje komunikat o uszkodzeniu światła stop - często sprawiający problemy i częsty temat na forach o fordach)
Sprawdziłem we wszystkich modelach c-maxów części nr 1,2 i 4 występują niezależnie czy mają tempomat czy nie. Ktoś zapyta po co pkt 4 ? To proste. Jak jedziemy z tempomatem i wciśniemy pedał hamulca to tempomat nam się wyłącza = czyli nie ma utrzymywania obrotów mimo pedału sprzęgła i hamulca ( jeszcze prościej silnik nie zawyje ).
Teraz czegoś nie rozumiem. Część z Was pisze ze "styk poduszka powietrzna" nie ma gniazda do tempomatu. To dziwne bo sprawdziłem że od 2004 roku od samego początku produkcji aż do chwili obecnej (także w nowych c-maxach po 2007 ) w/w "styk" jest tylko w jednym rodzaju ( nie ma wersji z tempomatem i bez ) Z tego by wynikało że musi być tam gniazdo do tempomatu niezależnie od wersji wyposażenia.
Drugi problem. Czy sprawdził ktoś czy jak da się podłączyć przyciski do "styków" to czy jest wyjście z tego styku na kolumnę podpięte ( inaczej mówiąc czy jest kontynuacja przewodów ).
Moje spostrzeżenia dotyczące schematu włącznika. Stan nr 2 oznacza spięcie na krótko obwodu co w efekcie daje nam tempomat wyłączony "off" ( to może być sposób na wyłączenia tempomatu przez producenta w wersjach forda bez tego wynalazku )
Nie ma czegoś takiego jak zmiana softu w komputerach samochodowych. ( Już sobie wyobrażam jak w serwisie mają wszystkie możliwe kombinacje softu do wszelkich fordów z uwzględnieniem silnika i roku produkcji )
To co wiem to w serwisie podłączają tzw WDS i ..........
zmieniają ustawienia. A jest ich od groma m.in tempomat włącz/wyłącz
http://antanasijevic.com/examples/ford/en/default.htm zabawa wds
http://online.nsk.su/~vikkk/focus_bluetooth.pdf Ważna tylko ostatnia strona
Życzę powodzenia i trzymam kciuki