Temat: [Mondeo 2007-2014] Światła dzienne ("skandynawskie").
View Single Post
Stary 19-03-2009, 18:16   #50
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Światła dzienne ("skandynawskie").

Cytat:
Napisał januszstom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co prawda sam nie testowałem tego wszystkiego dokładnie ale wydawało mi się że taka jest intencja świateł skandynawskich, że jak się je włączy to w dzień nie świecą , a jak się zrobi ciemno to się same zaświecą(i czujnik zmierzchu to uczyni).Jestem w błędzie?
hehehehe...logika forda jest nieco bardziej pokrętna.
Zacznijmy od stanu zero...bez opcji skandynawskich.
W tej sytuacji po włączeniu "Auto" światła zapalają się gdy czujnik zmierzchowy stwierdzi, że jest ciemno. Gra i buczy, no problemo.
Logika podpowiadałaby, że włączenie opcji skandynawskiej powinno sterować nie światłami (bo te, co do zasady są w tym przypadku włączone non-stop), a czym innymi.
Zauważyłeś pewnie, że obojętnie przy jakim układzie i opcjach, ustawieniu przełącznika świateł na pozycji "włączone" lub zapaleniu się świateł przy "auto", towarzyszą następujące efekty wizualne:
1. przygasza się Convers,
2. podświetlają zegary,
3. podświetla się kokpit z radiem.
Jeżdzenie więc za dnia na zwykłych ustawieniach świateł mijania jest trochę do bani, bo musisz rozjaśnić conva, radyjko świeci słabo i w słońcu nie wiele widać. Wydawało mi się, że właśnie TEN prolem rozwiąże opcja skandynawska i czujnik zmierzchowy, bo wydawało mi się, że w takim układzie z czujnikiem zmierzchowym działanie opcji skandynawskiej powinno działać tak:
1. Jak czujnik mówi "jest dzień" to światła palą się w trybie eco (ok 30% mniej prądu - tak przynajmniej jest w moich xenonach), natomiast elementy z pkt.1, 2 i 3 działają tak jak w dzień, a więc Convers nie jest przygaszony, zegary i kokpit nie są podświetlone.
2. Jak czujnik mówi " jest noc" to światła przełączają się w normalny tryb świecenia (dochodzi możliwość włączenia długich i p-mgłowych, co nie działa na trybie dziennym), a converse się przygasza, zegary i kokpit podswietla.
Prawda, że to trzyma się kupu i jest logiczne? Niestety nie dla inżynierów forda. Włączasz opcję skandynawską i możesz sobie w buty wsadzić opłaconą dodatkowo opcję z czujnikiem zmierzhowym albowiem przestaje on zupełnie działać. Efekt włączenia opcji skandynawskiej u mnie jest taki, że w żaden sposób nie mogę wyłaczyć świateł. Na każdej pozycji włącznika (poza ustawieniem na światła pozycyjne) palą mi się ksenony. Zaleta jest taka, że na pozycji OFF, palą mi się światła w trybie eco, a convers, zegary i kokpit świeci normalnie bez przygaszenia, a na pozycji "auto" lub "mijania" palą mi się xenony już normalnie a reszta jest przygaszona, a zegary podświetlone.
Reasumując, po włączeniu opcji skandynawskiej, sam robię za czujnik zmierzchowy ;-)
ot logika!