View Single Post
Stary 19-03-2009, 19:01   #405
Lulu
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Podkarpacki spam ...

Byłem dziś na sprawdzeniu wtrysków (w prywatnym warsztacie nie potrafili postawić diagnozy) i wycieku oleju w ASO i dostałem 2 wiadomości....poniekąd dobrą i złą:
poniekąd dobra jest taka, że próba przelewowa wypadła jak najbardziej pomyślnie, wtryski są 'jak nowe' - wgrali jakiś nowszy program (czy coś takiego), jednak głośna praca silnika pozostała. Na moje nieco ironiczne pytanie - "chce pan powiedzieć, że ten typ tak ma?" gość po chwili zawahania odpowiedział, że "tak". Podobno mieli już kilka takich przypadków i jak ktoś miał gwarancję to wymieniali wszystkie wtryski, ale tylko jeden raz; jak później silnik komuś głośno chodził to już nic nie wymieniali. Zasugerował mi wymianę wtrysków, ale zaznaczył, że po np 2 miesiącach mogę mieć to samo.......czyli znów.....ten typ tak ma.
Zła jest taka, że muszę wymienić uszczelkę pokrywy zaworów. Jakby to była sama uszczelka to pies to trącał...kosztuje 75zł, ALE.....żeby wszystko odbyło się wg procedur Forda to należy jeszcze na nowe wymienić wszystkie przewody zasilania wtryskiwaczy, uszczelniacze i pokrywę.....co łącznie będzie kosztować ok 770zł :506: (wraz z robocizną i zniżką 10%). Można wymienić samą uszczelkę, ale wtedy nie dają 2-letniej gwarancji.
Mam więc wybór: sama uszczelka za 150zł z robocizną na własne ryzyko albo 770zł i gwarancja na 2 lata.

Ostatnio edytowane przez Lulu ; 19-03-2009 o 19:50
Lulu jest offline   Odpowiedź z Cytatem