Temat: [S-MAX 2006-2015] felgi aluminiowe
View Single Post
Stary 21-03-2009, 18:29   #9
makos
ford::average

Model: S-Max
Silnik: TDCi 2.0
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: felgi aluminiowe

Szanowni Maxiarze,

Moja opinia (poniżej) nt. wielkości felg i wynikającego z tego profilu opon ma podłoże praktyczne, nie dyskutuję o estetyce samochodu...

Można próbować włożyć felgi 20", 22" a może i więcej... Im większa toczyfela tym niższy profil opony (aż do "naleśników").
Jazda na felgach z oponami o profilu poniżej 50% zauważalnie zmniejsza komfort jazdy. Praktycznie wszystkie oferowane felgi aluminiowe (w wykonaniach standardowych) są tak odlane, że koło ze stopów lekkich wraz z oponą jest cięższe niż odpowiadające mu koło z felgą stalową. Jest to masa nieresorowana, mająca dodatkowy wpływ na pogorszenie komfortu.

Felgi stalowe są bezpieczniejsze niż ze stopów - w przypadku uderzenia w krawężnik, wjazdu w dziurę. I są tańsze...

W moich Mondziakach jeździłem na oponach 60% (zimowa), 55%, 50%, 45% a nawet 40%. Opony 40%, 45% i 50% pozwalały "poczuć" stan naszych dróg.
Profil 55% jest dla mnie optymalny (w Mondeo) - umożliwia komfort jazdy samochodem i precyzyjne prowadzenie. Jadąc na 45% miałem wrażenie, jakby koła były napompowane do 4 at. Profil 40% to była jazda jak na "masywach".

W nowym Maxiku świadomie zamówiłem stalówki (standardowe 16", 215/60) a zaoszczędzona kasa poszła na zawieszenie samopoziomujące (tak jak w poprzednich Fordach).

Pozdrawiam,

Makos