View Single Post
Stary 22-03-2009, 20:04   #415
Lulu
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Podkarpacki spam ...

Na początku miałem spory dylemat co z tym zrobić, ale przeczytałem sobie takie coś:

"Ochronne zatyczki chronią system i zapobiegają dostaniu się brudu i kurzu do silnika podczas jego konserwacji i naprawy. Podobnie jak przewody wysokociśnieniowe, tak i zatyczki ochronne są jednorazowe i nigdy nie powinny być wykorzystywane ponownie.

Stosowanie starych przewodów wysoko ciśnieniowych w systemach Common Rail może spowodować duże szkody w silniku i straty, jeśli chodzi o reputację stacji obsługi. Aby wykonać szczelne łączenie i uniknąć wycieków przy wysokim ciśnieniu, istniejące przewody zostały tak zaprojektowane, że ulegają deformacji w chwili, kiedy nakrętka jest zaciskana po raz pierwszy. Zamontowanie starego przewodu nie zapewni oryginalnej szczelności, co może powodować wyciek i być przyczyną dostępu brudu i kurzu do silnika. W najlepszym wypadku spowoduje to nierównomierną pracę silnika. W najgorszym, konieczna będzie wymiana silnika lub samochód może się zapalić. Zatem kwestia montażu nowych przewodów to ważny element zapewniający bezpieczeństwo."

To mnie przekonało, żeby wymienić wszystko, bo nie chciałbym stracić kilka razy tyle. Z powyższego przyszła mi też jedna myśl: na ostatnich oględzinach gościu mówił, że jest niemożliwe, żeby uszczelka zaworów puściła po 100 tys km i ktoś musiał przy niej grzebać. Natomiast żeby dostać się do uszczelki trzeba wykręcić przewody wysokociśnieniowe, które są 'jednorazowe' a pewnie były przykręcone ponownie. Konkluzja....gdzieś może być nieszczelność co powoduje głośną pracę silnika!
Przynajmniej mam taką nadzieję bo za jednym zamachem załatwił bym 2 problemy.