Odp: elektrycznie składane lusterka
Witam
Panowie podsumowując ten temat chciałem wtrącić swoje 5 groszy a więc:
żeby zrobić lusterka składane z pilota (lusterka składają się w momencie podwójnego ryglowania drzwi tzn dwa razy zamykamy autko z pilota)potrzebny nam jest przekaźnik
najlepiej 12V 30A (doś popularny przekaźnik można go nabyć w każdym sklepie motoryzacyjnym)
1 etap
musimy odnaleźdź dwa przewody:
1.-szy znajduje się od strony kierowcy pod bezpiecznikami brązowa kostka z brązowym przekaźnikiem (żeby się tam dostać musimy zdemontować plastik pod kolumną kierownicy tam gdzie jest czujnik od temp wew.i mały schoweczek) w kostce tej musimy namierzyć kabelek o kolorze czarno-czerwonym
2-gi kabelek znajdyje się za schowkiem pasażera (trzeba niestety zdemontować schowek)
gdy to już zrobimy namierzamy moduł GEM po prawej stronie(taka czarna skrzyneczka z pięcioma wtyczkami)nas interesuje pierwsza wtyczka od tej strony gdzie jest naklejka
tam namierzamy kabelek żółty (jest najgrubszy w tej wtyczce)
2 etap
w te dwa odnalezione kabelki wpinamy się swoimi kablami (lepiej się w nie wpiąć gdyż wtedy będzie nam nadal działać składanie lusterek z włącznika ).Musimy przeciągnąć jeden kabelek na jedną ze stron(od was zależy na którą bo po tej stronie będzie zamontowany przekaźnik ja pociągnąłem kabelek od strony kierowcy do schowka tam jest więcej miejsca
3 etap
na przekaźniku mamy oznaczenia nóżek (30,85,86,87i 87a)
1.nóżke 30 łączymy z tym kabelkiem który wychodzi od brązowej kostki od strony kierowcy(od kabelka czarno-czerwonego)
2.nóżka 85 łączymy z kabelkiem który wychodzi z modułu GEM(żółty kabel od strony schowka pasażera)
3.nóżka 86 i 87 łączymy ze sobą i podpinamy pod masę samochodu (gdy przekaźnik zamontujemy od strony pasażera to tam po prawej stronie zaraz przy samej ściance od schowka jest śruba wkręcona w metalową obudowę świetnie nadaje się na masę )
4.nóżka 87a zostaje wolna
4 etap
mocujemy przekaźnik najlepiej za pomocą opaski samozacikowej żeby nam nie latał i nie stukał nie potrzebnie
całość składamy do kupy i już mamy lustereczke składane z pilota
|