View Single Post
Stary 29-03-2009, 20:11   #9
macyy
ford::beginner

Model: mk5
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Czy mogę podłaczyć tubę pod mostek?

Twoje radio ma tylko 1 wyjście RCA.

Cytat:
Chodzi mi o to aby podłączyć pod wzmacniacz 2 głośniki tylne i do tego tubę w bagażniku.
Jedyne wyjście jakie Ci teraz pozostaje to podłączyć tak jak mówisz tylne głośniki pod 1 i 2 kanał, a subwoofer zmostkować na 3 i 4 i ustawić wyjście PREOUT w radiu na Full SP, wtedy i tylne głośniki i subwoofer czy tam tuba będą grały tylko bas. Co w sumie wydaje się bez sensu. Nie po to się daje subwoofer, żeby tylne głośniki też pierdziały. Nie ma takiej możliwości, żeby z 1 wyjścia RCA tuba grała tylko bas, a tylne głośniki resztę.

Nie wiem po co kupujesz 4-kanałowy wzmak jak masz tylko 1 wyjście RCA. Moja rada jest taka, że
1. albo zrezygnuj z tej tuby i podłącz wszystkie głośniki pod wzmaka, tj. przód pod 1 i 2, tył pod 3 i 4 i ciesz się całkiem niezlą sceną (pod warunkiem, że masz lepsze głośniki niż ori),
2. albo zmień radio na takie z 2 RCA
3. albo sprzedaj ten wzmacniacz, kup 2-kanałowca i zmostkuj na nim tylko tube bo w Twoim wypadku 4-kanałowiec jest zupełnie zbędny.
5. możesz jeszcze podłączyc tylko tube pod ten wzmacniacz, ale wtedy 2 kanały zostają niewykorzystane.

Generalnie, nieprzemyślany zakup, podpaliłeś się na 4-kanałowca bo 4 wydaje się lepiej niż 2, nie mając podstawowej wiedzy na ten temat i zapewne nawet nie sprawdzając ile wyjść ma Twoje radio.

Ale spoko stary, pocieszę Cię, że jak to założysz po miesiącu przestanie Ci to starczać i będziesz dalej wymieniał głośniki ;p więc wtedy 4-kanałowiec jak znalazł się przyda ;p
macyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem