View Single Post
Stary 29-03-2009, 22:42   #1
Jascha
ford::amateur

Model: Fiesta Futura MK6
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Zawór recyrkulacji spalin (EGR) kompendium

Witam

Wiem, że na forum napisano już niemało o tym, chociaż w przypadku Fiesty znalazłem tylko temat odnośnie MK4.

Moja sytuacja jest następująca - autko kupione 2 miesiące temu, 125k km przebiegu. W miesiąc po zakupie zaczęła się palić w trakcie jazdy kontrolka silnika. Pojechałem na diagnostykę - wyszło "zamarznięty zawór egr". Z tego co się dowiedziałem, wymiana tego ustrojstwa kosztuje niemało. Do mechanika pojechałem na czyszczenie - facet powiedział, że nie może dać żadnej gwarancji, że to da jakiś skutek, ale że można spróbować. Odebrałem auto, zanim zdążyłem przez bramę przejechać - kontrolka znowu zaczęła się palić. Teraz opcja jest taka, że mogę auto zostawić na dłużej, facet coś mówił o jakimś bardziej dogłębnym czyszczeniu i moczeniu na noc, etc. Że może to pomoże (jeśli nie - to pozostaje już tylko wymiana). Co robić?

W sumie autko jeździ jakby nigdy nic - jedynie kontrolka się pali. Poza tym, zero jakiś negatywnych oznak. Więc sam już nie wiem, czy w ogóle się tym zajmować - choć różne opinie można spotkać - że nie potrzebne, że nie szkodzi itp. lub wprost przeciwnie... Czy rezygnacja z tego zaworu możliwa jest także w mk6 (nie mam pojęcia czy ma to jakieś znaczenie, no ale jednak silniki inne)?

pozdrawiam

PS. Najlepsze, że całkiem możliwe, że odpicowano ten zawór na sprzedaż. Choć oczywiście równie dobrze mógł paść akurat teraz z czystego zbiegu okoliczności...