Temat: [Focus 2008-2011] fotel kierowcy-buja się i skrzypi
View Single Post
Stary 30-03-2009, 20:54   #1
GHAD29
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie fotel kierowcy-buja się i skrzypi

Witam serdecznie!
Prześledziłem większą część forum i podobnego problemu nie znalazłem, może ktoś się z tym zetknął. Auto kupione w kwietniu 2008 (po FL). Po ok 3 tyś km fotel kierowcy zaczął skrzypieć, podjechałem do aso pan coś posmarował i po paru godzinach odebrałem auto, po ok 10 min jazdy, znów ten sam odgłos. Podczas 2 wizyty też coś posmarowali. Na forum wyczytałem, że to może być pęknięta jakaś rozpórka fotela, która trzeba zespawać. Zasugerowałem to panu mechanikowi, ale ten oznajmił, że ten model nie posiada już tej rozpórki. Znów coś nasmarował i stwierdził, że nie wie co jest z tym fotelem. Po kolejnych kilku tyś. do skrzypienia doszła odczuwalna ruchomość fotela przy ruszaniu i hamowaniu. Podczas 3 wizyty w ASO, zamówiono dla mnie nowy stelaż fotela. Po wymianie przez ok. 2-3 tys km wszystko było wspaniale. Teraz hałas powrócił z bardzo znaczna ruchomością przy wciskaniu sprzęgła, ruszaniu, hamowaniu, a co najlepsze lata na boki na zakrętach. Stojąc w miejscu i ruszając na boki siedziskiem też rusza. Mam wrażenie że to ta poducha na której się siedzi, ale już sam nie wiem. W sobotę jadę na pierwszy przegląd i nie mam pojęcia co im sugerować odnośnie tego fotela. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

pzdr
GHAD29 jest offline   Odpowiedź z Cytatem