Pozwólcie, że przedstawie Wam swoją opinie/teorie na ten temat. Otóż każdy silnik w fabryce ma zamontowane nowe wtryskiwacze, wpisany kod i jest ok. Ale wraz z przebiegiem samochodu parametry wtryskiwaczy się zmieniają. komputer sterujący (ECU) na bieżąco, na zasadzie autoadaptacji, zmienia sobie parametry sterowania wraz ze zużywającymi się wtryskami. Ale przychodzi taki etap, że wtryski są już tak zużyte, że ECU mówi sobie STOP,.. dalej nic nie robie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wywala sprężynke i zaprzestaje sterowania tym wtryskiwaczem ( znaczy steruje ale byle jak ) tym samym zmuszjąc nas do wizyty w serwisie. Jeśli teraz pojedziemy do serwisu i wpiszemy mu stary kod to ECU będzie sterował tym wtryskiwaczem jak nowym. Ale jego parametry są już hen, hen, od nowego. Efektem tej pracy, czyli nieprawidłowego wysterowania wtryskiwacza może być klekotanie, kopcenie, itp. Dlatego należy wtryskiwacze sprawdzić przynajmniej próbą przelewową. Jeśli przelewa to wtryskiwacz wymieniamy albo naprawiamy, ale OBOWIĄZKOWO WRAZ Z KOŃCÓWKĄ ROZPYLACZA. Wymiana samego zaworka to podcieranie d... szkłem. Może działać ale na krótko. I pewnie zaraz będzie klekotał. Czasami klekot zniknie czasami nie. Jeśli wtrysk będzie miał wymieniony rozpylacz to w.g. mnie na 90% albo i więcej będzie działał na starym kodzie. Nadawanie nowych kodów jest logiczne i bardzo rozsądne. Ale uważam, że bez tego na nowym rozpylaczu ECU da rade zrobić sobie autoadaptacje. Wydaje mi się, ze niektórzy pisali tu, że nawet po zamontowaniu nowych wtryskiwaczy z nowymi kodami pojawiał się klekot, który potem znikał. Wynikałoby z tego, że ECU i tak robi sobie autoadaptacje. Jestem za nadawaniem nowych kodów ale takich warsztatów w Polsce jest pewnie kilka/ kilkanaście i nie każdy ma do takiego blisko. Oczywiście te warsztaty, które mają takie możliwości będą uparcie twierdziły, że to konieczne. Ale jak ja bym kupił maszyne do kodowania za 250.000,-PLN też bym tak twierdził
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ( bez urazy do kącikowego kolegi z serwisu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )