View Single Post
Stary 01-04-2009, 19:32   #79
ravis
ford::average

Domyślnie Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Kolego Boblo! Chyba musimy zakończyć naszą dyskusję, gdyż użytkwnicy mniej obeznani z tematem uznają, że przynudzamy. Zacznę od końca. Nie wiem czy jest to przegięcie, że nie są nadawane takie same kody. Przypuszczam, że wynika to z ogromnej dokładności pomiarów i np. niewielka zmiana temp. (0,1-0,2ºC) może powodować taki skutek. W rozpylaczach od wtrysków CR również sprawdza się takie parametry jak we wtryskiwaczach mechanicznych np. jakość rozpylania (chociaż akurat czopik nie jest najlepszym przykładem). Dziś naprawiałem wtryski do Mondeo 2,0 2005 rok. „Sprężynka”, trudności z rozruchem, nierówna praca, bardzo wysokie przelewy. Wstępne sprawdzenie – zużyte zaworki we wszystkich wtryskach. Rozpylacze – organoleptycznie (pod mikroskopem) OK, jakość rozpylenia i inne parametry OK, pomiar na stole wartości dawek OK. Jaką mam podstawę do wymiany rozpylaczy? Przypuszczenie, że za 5 tys. km przestaną pracować prawidłowo? A jeśli wytrzymają jeszcze 50 tys. km a klient robi 15 tys. rocznie to ma jeszcze ponad 3 lata spokoju.
„każdy zrobi jak uważa” Ja mogę tylko pokazywać drzwi.
Z wyrazami szacunku.