Odp: Klekot po regeneracji wtrysku.
DarekJ. Cieszę się, że pozytywnie oceniasz moje pytania. Nie bardzo rozumiem dlaczego w mojej wypowiedzi jest tylko "trochę prawdy", gdzie jest fałsz? Sterownik nie ma możliwości bezpośredniego sprawdzenia kondycji wtryskiwacza. Analizuje on informacje otrzymywane z czujników. Jeśli informacje odbiegają od zapisanych wzorców sterownik próbuje korygować np. dawki wtryskiwanego paliwa aby uzyskać optymalne parametry pracy. Jeśli Twoje końcówki wtryskiwaczy są zużyte (a moim zdaniem świadczy o tym ich praca), nie można osiągnąć wzorcowej charakterystyki. Wpisanie fałszywych kodów kalibracyjnych z nowych wtryskiwaczy chwilowo może zmienić sposób pracy silnika, później wszystko wraca do normy. Zgubienie kodu ma miejsce wtedy gdy sterownik "zapomni" poprawny kod ze sprawnego wtrysku. A takie sytuacje też mają miejsce. Zadziwia mnie to co piszesz o rozmowie z zakładem. Każda naprawa wykonana zgodnie z technologią Delphi kończy się pomiarem i wygenerowaniem kodu i nie ma innej opcji. Pozdrawiam