Odp: Mondeo 2.0 TDDI 2001r gaśnie jak jest rozgrzany
Drugi miesiąc MDO biega po elektrykach, wczoraj odebrałem samochód z rąk kolejnego elektryka, trzymał go przez 4 dni. Myślałem, że koniec mojej udręki z upierdliwą wadą, lecz niestety porażka. Elektryk dość optymistycznie wziął się za badanie przyczyny, został zdemontowany alternator i poddany ekspertyzie, wynik badania DOBRY, to samo z regulatorem napięcia, przewody zostały sprawdzone.
Koledzy w którą stronę teraz uderzyć, czy sądzicie, że przyczyną może być komputer, co może jeszcze powodować taką przypadłość, znalazłem kilka podobnych postów na forum, lecz nikt nie napisał jak się z tym uporał.
Dalej gaśnie po uruchomieniu gdy się tylko rozgrzeje, wyłączę go i po uruchomieniu dokładnie po 15 s gaśnie i w tym czasie jest niższe napięcie ładowania 11,8, kiedy ostygnie odpalę go bez problemu i napięcie również jest OK 14,4. Może ktoś zadać pytanie dlaczego nie udam się od razu do FSO,odp: nie popełnię takiego błędu gdyż tam za dzień dobry zaczną wymieniać po kolei wszystko po przyjdzie im do głowy, poczynając od czujnika położenia wałka rozrządu ( ten odpada gdyż MDO nie gaśnie w drodze) itd.... a skończą na wymianie cz położenia wału korbowego, który już wymieniłem
|