Temat: [Focus 1998-2004] czujnik parkowania
View Single Post
Stary 09-04-2009, 11:10   #17
Stasiu47
ford::advanced

Model: C-max Titanium
Silnik: 1,6 150 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: czujnik parkowania - czy ma ktoś zamontowane poniżej 50 cm?

Cytat:
Napisał iAntonio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Być może nikt nie ma czujników w Focusie ale ponawiam pytanie bo nie wiem co zrobić.
Czy będą działać poprawnie gdy zamontuję je poniżej 50 cm?
Bardzo proszę o pomoc.
Mam w HB 5 drzwiowym. Założyłem je pod gumową listwą. Większe znaczenie ma kąt nachylenia czujników niż wysokość (żeby nie waliły w ziemię). Niektóre firmy dają skośne pierścienie dla poprawnego ustawienia.
Aby nie kupować zupełnego badziewia kupiłem Valeo (mają małą średnicę), nie mają pierścieni regulujących ale działają dobrze jeśli chodzi o widzenie przeszkód. Mam tylko buzzer bo wolę patrzeć w lusterka i słuchać sygnałów dźwiękowych niż gapić się w wyświetlacz, nic mi nie zaśmieca deski itd.
Problem jednak jest. Nie wiem jak inne czujniki ale moje działają jakby z małym opóźnieniem. Gdy cofa się szybko to po usłyszeniu sygnału nie ma czasu na reakcję - siedzi się na przeszkodzie. Po montażu ćwiczyłem na brata aucie, przydupiłem cztery razy, potem robiłem to wolniej i jest OK. Niedawno po jeździe autem służbowym, które ma inny kąt widzenia lusterek wstecznych wsiadłem do swojego i cofając szybko przydupiłem sąsiadowi aż mu małpa na lusterku podskoczyła. Czasami np. po deszczu mam sygnał a przeszkody nie ma. Tak więc nie jest to idealna sprawa.
Stasiu47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem