View Single Post
Stary 09-04-2009, 21:16   #1
AdamK19801
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 1999
Domyślnie ASO chce astronomiczna kwote zaa przeglad

Witam,

Jako że jestem nowy to chciałbym powitać wszystkich na początek. Ale wracając do tematu posiadam 10 letniego Forda Focusa, samochód jest po moim tacie a więc wiadomo jak kto szanował foczke. Zbliza się przegląd w maju i tak dla ciekawości zapytałem się ile może co kosztować w przegladzie rozszerzonym...... obsługa poinformowała 2000 zł. Po pierwsze powiedzieli:

- pasek rozrządu 123 zł ale robocizna 500 zł
- wzmacniacze (żeby najlepiej oryginały)
- pasek klinowy (mimo że nie widzę zeby byl popekany czy cos z nim sie działo, szumiał trochhe w zimie - suwałki biegun zimna - ale podejrzewam ze przyczyna moglo byc niskie temperatury a teraz jest juz ok.
- klocki hamulcowe , pomimo ze byly zmienianie rok temu w maju (przebieg mial 149000 tys teraz mam 154250
- filtr oleju
- wymiana oleju chlodzacego czy cos w tym stylu
- filtr przeciwpyłkowy
- filtr benzyny

i iwele innych rzeczy facet samochodu nie widział a mówił że jes na pewno do wymiany.... co o ym sądzicie.

Moje doświadzczenie z ASO jest takie, że rok temu nie sprawdzili swiec zaplonowych i kabli co doprowadzilo do uszkodzenia cewki zaplonowej - koszt 800 zł
Co polecacie ... czy zwykly mechanik jest w sttanie rzucic okiem na te podzespoly i powiedziec co jest ok a co rzeczywiscie do wymiany??

Pozdrawiam
AdamK19801 jest offline   Odpowiedź z Cytatem