Temat: [C-MAX 2007-2010] Wymiana klocków hamulcowych
View Single Post
Stary 17-04-2009, 07:39   #8
peterek39
ford::average

Imię: Piotr
Model: focus c-max Ghia
Silnik: 1,6 Tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wymiana klocków hamulcowych

Do kocio66...1.wyłączasz zapłon trzymając dźwignię hamulca ręcznego w pozycji OFF,żeby się nie zaciągnął(w moim przypadku hamulec elektryczny)2.podkładasz kliny pod koła i najlepiej zostawić na 1-szym biegu 3.poluzowujesz śruby przy kole 4.podnosisz tył do góry 5. zdejmujesz koło 6.śruboktem lub kombinerkami ściągasz sprężynkę zabezpieczającą zewnętrzny klocek 7.śrubokrętem zdejmujesz dwa korki zabezpieczające swożnie zacisku 8.kluczem torx T45 odkręcasz swożnie zacisków i wyciągasz swożnie 9.delikatnie małym młoteczkiem wybijasz zacisk, aż zejdzie ze strych klocków 10.wyrzucasz stare klocki i wkładasz nowe 11.małym ręcznym imadełkiem lub zaciskiem stolarskim wciskasz tłoczek do samego końca i zakładasz zacisk,przykręcasz swożnie,wciskasz korki i montujesz sprężynę.Ja osobiście z braku zacisku wcisnąłem tłoczki odkręcając kalamitkę czyli odpowietrznik,ale potem oczywiście musiałem odpowietrzyć tylne hamulce i dolać płynu hamulcowego.Teraz klocki muszą się jeszcze dobrze ułożyć i dotrzeć,ale po montażu dobrze jest ruszyć kilkakrotnie do przodu i do tyłu hamując...Pozdrawiam!!!
peterek39 jest offline   Odpowiedź z Cytatem