Cytat:
Stefano chyba znalazłem te zdjęcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tutaj jest link do niemieckiego forum, tutaj do wątku o silniczku klapy.
Widzę, że jesteś cenionym mechanikiem nie wiem jak mam Tobie dziękować :fcp29 tym bardziej że masz nawał roboty i znajdujesz jeszcze czas aby odpowiadać na forum. Wiesz mi że tacy ludzie jak Ty zasługują na szacunek i uznanie i dobrze że jeszcze tacy są. Wielkie dzięki.
Jutro muszę wstawić auto na wymianę oleju w skrzyni i silniku, jak odbiorę uzupełnię klimę i sprawdzę czy działa, jak nie to nie wiem czy "zaatakuję" ten pulpit.
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu, w którym kupiłem kabelek, aby wyjaśnić dlaczego nie chce się łączyć z niektórymi modułami np. immobilizer, centralny zamek itp. Serwisant powiedział, że jest to kabel na port COM i nie trzeba żadnych sterowników, natomiast nie łączy się dlatego, że prawdopodobnie niektóre moduły są "Fordowskie" stąd te problemy.
Nie wiem czy to co on mówił jest prawdą, ale z tego co wiem to te same moduły są stosowane w Shranie i Alhambrze. Nie wiem co mam myśleć.
Może będę miał w niedługim czasie sprawdzić na innym samochodzie to się okaże czy to przypadkiem nie wina kabelka, tylko że łączy się z silnikiem, ABS, poduszkami, klimatronikiem (ostatnio).
Jak dojdę co jest to dam znać.
|
To fajnie, ze poradziłeś sobie z literaturą do silniczka klapy, bo o te linki mi chodziło, bo roboty tej końcowej moze minuta/ poprawianie lutu / ale zeby sie do tego padnietego gnojka dostać roboty jest na cały dzień.
Nie pamiętam czy na tym forum, ale kiedys opisałem sposób, aby VAGiem rozruszać silniczek, jak byś miał czas to jeszcze poszukaj tego bo warto, może nie musiałbyś robebeszać auta.
Odnosnie kabelka, to tu tez mam wiadomości na PW np, takie, ze sprzedawca mówi naszemu koledze, ze kabelek jest tylko do VW i z Fordem sie nie połaczy i on płacze, ze kupił szajs.
Nieprawda, SGA maja takie same moduły i masz sie z nimi łaczyc.
Będę sie upierał przy opcji wgrania sterowników do kabelka, bo to b. ważne.
I powtarzam pytanie, czy nie dostałeś z zakupionym kabklem oprogramowania do niego, sterowników, bo zazwyczaj dodają tam płytkę CD do kabelka, a na niej jakiś bylejaki darmowy VAG, sposoby kasowania ispekcji i inne duperele, ale przerdew szystkim jest tam plik ze sterownikami i o to nam chodzi.
Jak możesz to napisz co masz na tej płycie,m bo chyba ją masz, to cię naprowadze co zrobić aby ci kabelek zaczął dobrze chodzic.
Pozdrowienia.