Odp: przycisk otwierania tylnej klapy
Od samego początku jak kupiłem auto, klapę bagażnika otwierałem z kluczyka. Dopiero po przeczytaniu postu w temacie okazało się, że można też otwierać za pomocą przycisku. Jednak u mnie to nie działało. Później pojawiły się problemy z samoczynnym otwieraniem się klapy w trakcie jazdy. Postanowiłem rozebrać to wszystko i zobaczyć co jest przyczyną. Wyglądało to tak jak na zdjęciu.
Po odłączeniu przycisku wszystko działało dobrze. Okazało się, że mikroprzełącznik jest uszkodzony i daje zwarcie co powoduje samoczynne otwieranie się zamka klapy.
Oczyściłem wszystko i wydłubałem mikroprzełączni z plastikowej obudowy. W sklepie elektronicznym zakupiłem przełącznik za 2 zł i zamontowałem go w miejsce poprzedniego. Całość uszczelniłem klejem na gorąco i po kłopocie. Otwieranie działa bez zarzutów.
Reasumując,należy stwierdzić, że jak na takie cudowne auto to proste urządzenia jakim jest przełącznik klapy bagażnika sprawiają najwięcej kłopotów. Zastanawia mnie jakich konstruktorów ma Ford, bo przy tym konkretnym urządzeniu w żaden sposób się nie popisali.
Ostatnio edytowane przez Clitocybe ; 24-04-2009 o 10:43
Powód: Opis zdjęć.
|