View Single Post
Stary 26-04-2009, 21:13   #17
Lulu
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: [MK3] 2004 TDCi 130KM, moduł sterowania turbiną, błąd P132B

cziko, gdybyś był zainteresowany to w firmie Bratford z Radomia nowa turbawka kosztuje 2500zł (115KM) + 400 za uszczelkę i robotę.
Orientowałem się bo mam prawie ten sam problem co Wojtek617 - cyt. gdy "przegazuje ' auto na biegu jałowym i schodzi z obrotów słychać dziwne grzechotanie z turbiny; to samo jest przy naciśnięciu sprzęgła podczas zmiany biegów; niedawno podczas przyspieszania przy ok 50km/h wyskoczyła sprężynka i włączył się tryb awaryjny, pojechałem na kompa i pokazał błąd turbiny.
Rozmawiałem z mechanikiem i najprawdopodobniej mam zasyfione turbo (powodem jest/był masakryczny stan wtrysków) , co powoduje blokowanie się łopatek.
Dzwoniłem też do firmy Turbo Tec - podobno znają się na rzeczy - żeby dowiedzieć się ile kosztuje regeneracja. I tak: podstawowa cena czyszczenia/piaskowania itd to 1100zł, a ktoś musi jeszcze wyciągnąć i założyć tubo + jego wysyłka, więc łączne koszty czyszczenia to ok 1400-1500zł; gdyby się okazało, że turbo ma jakieś uszkodzenie to cena szybko by poszła w górę.
Tak dla zaspokojenia ciekawości: cena turbiny 115KM w ASO to 5200zł :]