Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.
Dzisiaj byłem u (podobno) najlepszego fachowca w okolicy (A. Groborz - Przygędza k/ Rybnika) jeśli chodzi o nowoczesne diesle, po podłaczeniu do dwóch różnych komputerów, oby dwa wykazały błąd. Ten drugi, podobno b. szczegółowy wykazał błąd -spalanie stukowe - na drugim wtrysku. Przypomnę ze w ASO Forda przy próbie przelewowej najsłabiej wypadł wtrysk pierwszy, nieco lepiej wtrysk trzeci, natomiast reszta ok.
Zaproponował wymianę wtrysku (ma na stanie) ale przed tym szczegółowe sprawdzenie pompy CR oraz przewodów paliwowych. Poza tym stwierdził ze próba przelewowa jest niepewna, wg. niego czasami wprowadza w błąd, a jego test komp. jest 100% pewny. Zapomniałem zapisać symbol błędu, który się wyświetlił (P2xxx - na pewno 4-cyfrowy) Jak napisałem na forum wcześniej, poprzedni właściciel wymienił 3 wtryski, które padały po kolei w pewnych odstępach czasu. Dlatego pojechałem do mechanika u mnie w Raciborzu, który poprzednio wymieniał 3 wspomniane wtryski, aby dowiedzieć się, które to były ale nie był wstanie mi powiedzieć. Wspomniał tylko że nie była sprawdzana pompa CR ani przewody paliwowe pod kątem łuszczenia się. Dodatkowo poinformował mnie, że wg jego wiedzy jeśli wtrysk jest uszkodzony mechanicznie (np. przez opiłki) nie ma możliwości aby komputer wykazał błąd, gdyż komputer wykazuje błędy jedynie przy uszkodzeniach elektronicznych oraz ze wtrysk mógł się np. zawiesić lub została uszkodzona jego głowica. Tak naprawdę to mam coraz więcej informacji (nie wiem które prawdziwe a które prawdopodobne), a w zasadzie coraz mniej wiem. Słyszałem ze jeślibym musiał wymieniać pompę CR to np. używana sprawna kosztuje ok. 1000 zł + koszt weryfikacji pod względem łuszczenia się, ale z drugiej strony jeśli Ford od 2003 lub 2004 roku wprowadził w Modeo TDCi pompy które się nie łuszczą więc jesli kupić używaną z 2005 lub młodszą to po co ją pod kątem łuszczenia sprawdzać? Wcześniej ktoś napisał ze w Radomiu bodajże profesjonalnie wymieniają komplet wtrysków (cztery) za 3tyś zł a w ASO za 6tys. - skąd taka duża różnica???
Będę wdzięczny za każdy komentarz. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez ethernal ; 28-04-2009 o 20:32
|