Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.
[QUOTE=DarekJ;1155347]Jak ECU gubi kod wtryskiwacza to na stałe zapala się sprężynka..
Mam rozumiec, iz przy poprzednich awariach ( przed wymiana wtryskiwaczy) ECU gubil kod bo jak sie juz zapalila to nie gasla do momentu interwencji poprzez wds'a a teraz po wymianie wtryskow i 30 000 przejechanych pojawia sie blad miekki? Od czego to zalezy?
ravis "Zrób to co napisał kolega Boblo. Przelewy przekraczające normę mogą świadczyć o jakimś poważniejszym problemie bo wtryski po wymianie powinny wytrzymać zdecydowanie więcej. Jeśli zdecydujesz się tylko na podłączenie do kompa to i tak nie będziesz wiedział na 100% czy to wtryskiwacze bo może pokazać błąd ciśnienia a to może być pompa, regulator ciśnienia lub czujnik. Dla mnie takie sytuacje są kolejnym argumentem aby wtryski naprawiać a nie bezkrytycznie wymieniać. Mechanik podczas weryfikacji ogląda elementy wtryskiwaczy pod mikroskopem. Jeśli są opiłki z łuszczącej się pompy to się ją demontuje i sprawdza. Prosta wymiana takich informacji nie dostarczy i może spowodować dodatkowe niepotrzebne koszty. Pozdrawiam"
Oczywiscie, przy okazji podpiecia pod komp mechanik zrobi probe przelewowa ( z 3 a moze nawet 4 razy kazdy z nich to robil), pytanie co w przypadku kiedy ponownie bedzie to samo co poprzednio - proba przelewowa w granicach normy?
Szkoda kolego, ze nie dzialacie blizej mojego miejsca zamieszkania bo przynajmniej wiedzialbym, ze oddaje auto w dobre rece, a nie tylko polsrodki u kazdego - wymienic wtryski i wpisac kod w tester takiej czy innej firmy tez potrafie, diagnozowanie proba przelewowa tez nie nalezy do trudnosci wykraczajacych poza ramy kazdego kto potrafi wyciagnac i wlozyc wezyki z pojemniczkami(tylko wydac od 5000 w gore na jakies ustoistwo to jednak nie tak malo choc i nad tym sie zastanawiam bo widze ze z programowaniem wtryskow jest w moim wojewodztwie nienajlepiej)
Reasumujac...chcialbym sie mylic i uwierzyc, ze moj problem z TDCi nie zakonczy sie pustka w moim portfelu.
Ostatnio edytowane przez kryho79 ; 04-05-2009 o 22:56
|