Źle się wyraziłem, sorry. Masz rację że rozmiarówka jest też w instrukcjach. Ale na stronce GoodYear są podane wszystkie dane opon do Mondka, razem z nośnościami (np. 86, 87) i indeksami prędkości (np. T, U, H, V). Tego
nie ma w instrukcji.
Nie ma tego też na słupku w Fieście, a szkoda. Nie ma też danych Fiesty 2008/2009 na stronie TireManager. Jeszcze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wychodzę z założenia że opony w Mondku mają większą nośność, więc bezpiecznie wsadzić je do Fiesty. Starsza Fiesta miała nośność wymaganą 82 albo 83, w Mondku (kombi) wymagana nośność to 85. Ja mam w nim wszystkie nośności opon 88.
Ważne: Felgi stalowe Fiesty są wykonane z o wiele cieńszej blachy niż Mondeo i to widac od razu. Nie wygłupiałem się i nie mierzyłem, ale nie radzę np. felg z Fiesty dawać do Mondeo. Miałem taki plan, ale już nie mam po porównaniu nośności opon dla obu aut.
Odwrotnie oczywiście można zrobić.
Kody opon z Wikipedii
TireManager
TireManager dla Mondka
Cytat:
W mondeo '99 Rodziców, którym trochę jeździłem, w instrukcji były wypisane wszelkie, możliwe do zastosowania, rozmiary opon.
|