Sprężarka klimatyzacji mi się nie załącza
Witam!
Pomóżcie proszę bo już do tych "fachowców" brakuje mi siły.
Przeszukałem forum ale w MK2 nie znalazłem podobnych przypadków.
Dotyczy MK2 1,9TDI 130KM Klimatronik dwustrefowy
Sterownik NIE sygnalizuje błędów
Jeszcze w zimie klima mi prawdopodobnie działała bo po dłuższym postoju, po włączeniu ogrzewania parowały mi od wewnątrz szyby.
Wiosną postanowiłem przejrzeć klimę, wiec dałem ją do odgrzybienia, napełnienia i wymiany filtra kabinowego. Wszystko wykonano (mam wydruk z "wózka do klimy") a przy płaceniu dostałem info, że klima jest napełniona ale sprężarka się nie załącza i to prawdopodobnie problem z elektryką.
Zanim dostarczyłem auto do elektryka po 3 tygodniach sprawdziłem ciśnienie gazu w klimie w niezależnym punkcie i faktycznie klima została nabita prawidłowo, więc ok.
Dodatkowo u znajomego VAGiem sprawdziłem czy są błędy w klimie - błędów brak.
Elektryk (który jak później zrozumiałem nie miał doświadczenia w klimach a zapewne nie w tego typu) stwierdził, że sterowanie wysyła sygnał do sprężarki, bezpieczniki są dobre a sprężarka nie załącza się i....skapitulował po 4 dniach szukania.
Po poczytaniu forum pytałem go czy sprawdził czujniki ciśnienia itd...stwierdził że nie miał schematu elektrycznego, nie ma łatwego dostępu, nie chciał ryzykowac zwierania czujniuków i .....łapy opadają.
Zatem mam prośbę...jeśli możecie pomóżcie mi z ta klimą.
Jeśli da się opisać to: co samemu mogę sprawdzić i jak (miernik i podstawowy sprzęt posiadam). Gdzie znaleźć te czujniki?. Schematu do MK2 nie znalazłem w necie.
Help help help bo dzieciaki mi w aucie beczą w te ciepłe dni a ja już nie mam zaufania do tych "fachowców".
A może jakiś godny polecenia warsztat (Krakowskie, Śląskie), który ma doświadczenie w tego typu klimach i problemach elektrycznych z nimi.
Sebastian
|