Temat: [C-MAX 2007-2010] Jakie napinacze pasów do C-max
View Single Post
Stary 12-05-2009, 21:08   #6
mariuszbox
ford::average

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jakie napinacze pasów do C-max

Te za 550zł to te, które właśnie potrzebujesz (tylko ta cena ). Jeżeli chodzi o te od Mondeo to fizycznie zamocować by się dało (wtyczkę trzeba by przerobić - wyciągnąć piny i przełożyć do starej wtyczki) , ale nie wiem na 100% czy z elektronicznego punktu widzenia będą odpowiadały komputerowi w C-Maxie (sądzę, że tak). Niestety jak zauważyłeś te napinacze nie posiadają obwodu wykrywania zapięcia pasa, więc albo ci to odpowiada albo z tego rezygnujesz (przeróbka nie wchodzi raczej w grę) i szukasz dalej. Poza tym jest jeszcze temat długości "szyjki" od klamry. Słyszałem (nie sprawdzałem), że w innych modelach Forda może ona być nieco krótsza niż w C-Maxie. Ten dla kierowcy od Fiesty-Fusiona też nie jest całkowicie "akuratny" bo nie ma drugiego kabelka, natomiast drugi (prawy - fotel pasażera) o którym wspomina sprzedający prawdopodobnie mógłby pasować tyle, że trzeba go poprosić o zmierzenie długości "szyjki". Generalnie szukaj aukcji, gdzie oferowane są inne części z aktualnego demontażu pojazdów (zdjęcia z aukcji przedstawiają często cały samochód) i pytaj o napinacze. Aukcji z samymi napinaczami jest jak na lekarstwo (rozchodzą się zanim trafią na aukcję, jeszcze na etapie "przedrozbiórkowym") no i już w takich cenach jak zapodałeś w linku. Naprawdę można kupić za 400zł za komplet ale trzeba podzwonić, poszukać i mieć troszkę cierpliwości. Jeżeli ktoś ma uwagi do moich "technicznych" podpowiedzi, to niech prostuje - nie zajmuję się zawodowo tymi sprawami, staram się jedynie jakoś pomóc mając pewne doświadczenie empiryczne.
mariuszbox jest offline   Odpowiedź z Cytatem