View Single Post
Stary 15-05-2009, 00:39   #1
Tofik20
ford::average

Model: Mondeo MKI
Silnik: 1.8 16v Podtlenek LPG :D
Rocznik: 1994
Domyślnie [Mondeo MKI] Podświetlenie nóg Fotostory

Witam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od pewnego czasu po głowie mi chodził pomysł podswietlenia kopytek.
Pomysł mój polegał na tym zeby swiatła zapalały sie po otworzeniu drzwi, a gasły tak jak lampka sufitowa po 12 sekundach. Zadawałem pytanie w technicznym niestety nikt nie wiedział pod który kabelek mam sie podpiac :-\ Miernik, troche czasu na kminienie i gotowe :-p
A wiec:

Etap I zakupy:
Kupujemy ok 5 metrów przewodu 2 żyłowego,
Izolacje termozgrzewalna
Klej kropelka
Źródło światła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(mozliwosci jest wiele. W moim wypadku zdecydowałem sie na LED-y. Pobieraja niewiele pradu i sa łatwe w montazu ze wzgledu na rozmiar. Poczatkowo zamontowałem jedna diode taka która uzywana jest do świateł pozycyjnych. Wywiecicłem dziurke w półce nad nogami kierowcy, na samym dole jak najblizej pedałów. Niestety stojac obok auta było ja widac, a na dodatke swieciła na biały, wpadajacy w fiolet co nie pasowało.)
W moim wypadku zdecydowałem sie na cos takiego:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolor tzw "ciepły biały" wiec wyglada podobnie do oryginalnego oswietlenia.
Cena- 7.50 za sztuke.
Łączny poniesiony koszt: 19.60zł

ETAP II

Zdejmujemy półke pod nogami (3 śrubki)
Ukazuje nam sie pełno kabli i skrzyneczka z bezpiecznikami
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od spodu skrzsynki z bezpiecznikami ida jeszcze dwie kostki. Ta blizej drzwi kierowcy to nasz cel!
Kostka ma dwa rzedy przewodów. Pierwszy rzad (czyli ten od wnetrza samochodu a nie ten od silnika) drógi przewód od lewej strony (cienki czarny)
Uf jedno z głowy. Tu musimy podłaczyc MINUS. Podłaczenie plusa proponuje na z zasilania zapalniczki.
Teraz najłatwieksze-przeciagamy przewody najpierw na strone pasazera, nastepnuie do tyłu (dzis skonczyłem przó, tyłem sie zajme w nastepnym tygodniu)

ETAP III

Składamy wszystko do kupy, mocujemy lampki. Od strony kierowcy przykleiłem do półki nad nogami, od pasazera przymocowałem do jakiejs wykładziny za schowkiem.

I cieszymy sie efektem

Na tych zdjeciach widac jak świeca wszystkie 3 diody. Jak dla mnie było zbyt jasno wiec 2 zasłoniłem ale zdjec aktualnych nie zrobiłem.
W planie mam jeszcze podłaczenie "sciemniacza" aby całe oświetlenie wnętrza zapalało sie i gasło stopniowo :-)
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Tofik20 ; 15-05-2009 o 01:15
Tofik20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem