Odp: Halogeny do transita
Ja nie miałem przednich świateł przeciwmgielnych, w te miejsce zamontowałem światła do jazdy dziennej Helli, halogeniki 2x6W. Ale np Zelmot produkuje światła przeciwmgielne ze zwykłymi żarówkami 21W (takimi, jak do migaczy), ale są mało estetyczne i nie pasują zupełnie do Tranzolka. Te Helli są nieco lepsze jeżeli chodzi o estetykę no i mają b. małą moc.
Każde światła przeznaczone do konkretnego celu muszą mieć odpowiednią homologację zaznaczoną na szkle lampy, tak aby MĄDRA WŁADZA mogła sprawdzić, czy jesteś prawomyślnym obywatelem.
Co do świateł przeciwmgielnych - widziałem je ostatnio w Auto-Waś, byłem zaskoczony niską ceną, chociaż nie pamiętam ile kosztowały (ze 200 zł). W ASO na pewno ze dwa razy więcej.
Z instrukcji wynika, że nie ma przekaźników na tych światłach, musiałbyś tylko zmienić przełącznik świateł (z dwupozycyjnego na trzypozycyjny dla świateł przeciwmgielnych), pociągnąć kabelki od niego do świateł no i starannie, ładnie wyciąć i wypiłować otwory dla świateł w zderzaku.
Ewentualnie można by nie zmieniać przełącznika, tylko podłączyć zasilanie przednich do tylnych przeciwmgielnych, zapalałyby się wszystkie razem, nie wiem czy jest to dozwolone, ale specjalistą od tych przepisów jest Ziemek.
W fabrycznym rozwiązaniu wpierw zapalają się przednie przeciwmgielne (przy włączonych św. mijania), w następnej pozycji włącznika wszystkie razem.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-05-2009 o 23:19
|