Temat: [Mondeo 2000-2007] Dziwne brzęczenie z przodu w czasie jazdy
View Single Post
Stary 02-06-2009, 01:08   #4
Kubulsen
ford::average

Model: Mondeo Mk III GHIA, Kuga 2019
Silnik: benzyna 2,0 + LPG, 1,5 Ecoboost 150 KM
Rocznik: 2004, 2019
Domyślnie Odp: Dziwne brzęczenie z przodu w czasie jazdy

Mam wentylowane fotele, ale to nie to. Jak włączę wentylację, to słychać wyraźnie szum silniczka nadmuchu powietrza, a tu raczej chodzi o takie metaliczne brzęczenie. Poza tym zazwyczaj jeżdżę bez włączonej wentylacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio zauważyłem że generalnie to brzęczenie pojawia się gdzieś tak od 1600 obrotów i słyszalne jest mniej więcej do 2500 obrotów, ale z tym bywa różnie - może być tak że i powyżej 3 tys. też się ujawnia, tylko że tego prawie nie słychać z uwagi na hałas pracującego na wysokich obrotach silnika. Coś ostatnio wspominano o wydechu a konkretnie o takim łączniku elastycznym umieszczonym przed katalizatorem - podobno może to być przyczyną brzęczenia - trzeba to będzie sprawdzić, mam nadzieję że koszt będzie stosunkowo nieduży.
A propos wentylowanych foteli - jak to z nimi jest, czy jak włączę je na maksa (5 kresek) to powinno to być wyraźnie odczuwalne na siedzisku (np. wyraźnie wyczuwalny powiew powietrza)? Czy to raczej chodzi o takie delikatne nawiewanie pod tyłek ? Pytam, bo nigdy wcześniej takiej funkcji nie miałem, a jak ją uruchamiam to wydaje mi się że coś słabo pracuje nawet na najwyższych obrotach (wiem że temperatura zależy od tej w środku kabiny - bardziej chodzi mi o siłę nadmuchu powietrza).
Kubulsen jest offline   Odpowiedź z Cytatem