Odp: czujnik parkowania
Przewody pod zderzakiem od czujników kierujesz w lewo i tam one sobie wejdą przez istniejący otwór tylko ze on jest zaślepiony gumową zaślepką - mogą tam przechodzić już fabryczne przewody np od przeciwmgielnego. Otwór ten zobaczysz w podłodze jak odchylisz boczek tapicerki w bagażniku. Jak się wykonuje otwory w zderzaku to należy pamiętać aby zrobić jednocześnie w piance pod zderzakiem na wylot i aby były też odpowiednio szersze bo kabelki z czujników wychodzą z boku i potem nie chcą ładne wejść na miejsce . Po założeniu czujników proponuje zalać je od wewnątrz zderzaka termoklejem - będzie wtedy pewność że się nie będą chciały wysuwać a w razie czego gdyby trzeba było zdemontować to klej się łatwo odrywa . Centralkę od czujników zamontowałem też po lewej stronie w bagażniku we wnęce pod tapicerką . Tam podpinasz do jakiejś dobrej masy oraz do przewodu lampy wstecznej . Nie pamiętam koloru , ale łatwo to sprawdzić np żarówką do masy a drugi przewód przez igłę i próbować do każdego pina w kostkach ( tylko nie zapomnieć o włączeniu biegu wstecznego i zapłonie ) Dalej przewody do wyświetlacza ciągniemy obok tych co już idą fabrycznie - pomocny kawałek drutu do przeciągania z bagażnika do rynienek z przewodami w progach . Miejsca jest tam jeszcze sporo. Wylatujemy przewodami gdzieś tam przy prawym przednim słupku i dalej tam gdzie kto che . Ja zamontowałem tak jak wyżej dałem linka .Musiałem po prostu rozkręcić wyświetlacz czujników z tej półokrągłej obudowy , odkręcić obudowę liczników i ładnie wyciąć. Wywiercamy pierw otwór potem małym brzeszczotem dokładnie żeby nie przedobrzyć zostawiając nieco ciaśniejszy otwór żeby była rezerwa na wykończenie pilniczkiem . Jak już dobrze pasuje to ja znów użyłem termokleju i wszystko od tył zalałem . Jeśli się komuś coś z wycinaniem kształtu spindoli to jest jeszcze deska ratunku w postaci tej czarnej szybki która była na wyświetlaczu przed jego rozkręceniem i zdemontowaniem. Wystarczy ją ( tym razem już starannie ) przymierzyć , w razie potrzeby odpowiednio dociąć bo cała raczej nie wejdzie i przykleić na kropelce ale już z wierzchu aby zamaskować to co się ewentualnie nie udało dobrze zrobić wcześniej. Zestaw miałem z allegro jak już wspomniałem za 130 zł i działa świetnie.