Temat: [Mondeo 2007-2014] Duratec 2.0 - zimny silnik szarpie
View Single Post
Stary 11-06-2009, 15:01   #3
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Duratec 2.0 - zimny silnik szarpie

Może jakieś przewody mają przebicie, mechanikiem nie jestem, ale jeśli się to dzieje w pochmurny wilgotny dzień i kiedy samochód jest zimny a po zagrzaniu nie to coś takiego było by prawdopodobne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A to znalazłem na jakimś innym forum

"Pytanie czy szarpanie pochodzi od silnika czy od napędu.
Temat przerabiałem w poprzednich autach (dużo i tylko ciut niższej klasy) i miałem kilka różnych przyczyn:
1. sprzęgło
2. półosie napędowe
3. przeguby
4. kable WN + stare i wypalone świece
5. oraz... co ciekawe - poluzowany kabel od immobilaizera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W każdym przypadku końcowe objawy były podobne - szarpanie, ale jednak różnice...
1. szarpało ale nie zawsze, tylko na 1 lub 2 przy mocniejszym przyspieszaniu (np przy włączaniu się do ruchu z podporządkowanej), dodatkowo czasem problemy z wrzuceniem 1, 2 albo wstecznego.
2. zawsze przy przyspieszaniu, niezależnie od biegu (z tego co pamiętam, że im większe przyspieszenie tym mocniejsze drgania), drgania podobne jak podczas jazdy po polnej drodze po której wcześniej jechało coś gąsienicowego (krótkie dynamiczne). Czasem objaw jak w p.3
3. "chrobotanie" jak podczas mielenia pieprzu w młynku, tyle że głośne i odczuwalne jako drgania, głównie przy skręconych kołach
4. silnik przerywał głównie jak wilgotny (mgła, deszcz, itp) i zimny. Kable (a dokładniej tylko jeden) WN przegnite wewnątrz (z zewnątrz żadnych śladów zużycia). Dodatkowo wypalone ze starości świece (dopiero wymiana kabli i świec rozwiązała problem, same nowe kable WN pomogły ale nie do końca).
5. jazda po dziurach albo trącenie nogą pewnych obszarów tapicerki to chwilowe odcinanie zapłonu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (w zależności jak kabelek miał kaprys).

Może powyższe wywody komuś pomogą w usunięciu problemu... oczywiście skutecznie i małym kosztem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum."

Ps. Punkt 4 pasuje do Twojego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

Ostatnio edytowane przez jvc ; 11-06-2009 o 15:06
jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem