Cytat:
|
Napisał glucosum
...
W międzyczasie spróbowalem rozejrzeć sie po swojej instalcji BT. Moduł jest bardzo wysoko od spodu kokpitu nad schowkiem tuż obok Poduszki pasażera.
|
hm... u mnie tam jest coś wyglądające podobnie do tego co masz obfotografowane na fotosiku, ale na pewno to nie moduł BT/VC. a pustego miejsca na moduł nie znalazłem.
Cytat:
|
Napisał glucosum
...Moduły są takie same tylko oprogramowanie inne. I teraz ważne są dwa moduły ten 488 i 112. Ten drugi przeznaczony jest do instalcji z fabrycznymi nawigacjami - umozliwia poprzez Voice Control oprócz funkcji z 488 dodatkowo wydawanie poleceń części nawigacyjnej. Tzn można wskazać miejsce docelowe. Wtyczki są takie same. I według mnie można ich używać zamiennie.
|
Trochę się mylisz, 488 pasuje do wszystkich modeli a 112 to moduł z USB pasujący do wszystkich poza 6000CD
Cytat:
|
Napisał glucosum
...PS. Na końcu pdf forda dot montażu BT/VC jest wzmianka o konieczności programowania. Jaka jest szansa uniknięcia tego. Nie umiem się z ludzmi z serwisu dogadać więc wolałbym tego uniknąć. Może tylko nowe moduły trzeba programować, a używane nie......
|
Sądzę, że nie ma. Programowanie to tak naprawdę ustawienie 1 opcji w programie ;-) Może zmień serwis?
Cytat:
|
Napisał Strzeszku
Ja dziś podłączyłem u siebie manetkę ze sterowaniem VC. Tak jak pisałem wyżej miałem w aucie instalację pod bt i już wyczaiłem który kabel jest od mikrofonu. Niestety moduł nie chce mi się załączyć do radia bo kiedy wciskam zieloną słuchawkę nadal jest "mute". Nie pomogło kilkukrotne odpinanie akumulatora na kilkanaście minut. Jedyne co się pojawia to ładny damski głosik po wciśnięciu przycisku "voice" na manetce. Niestety system nie rozpoznaje tego co mówię. Telefon także nie jest w stanie wykryć urządzenia BT. Czy zatem muszę podjechać do serwisu na wgranie jakiegoś dodatkowego programu? Wolałbym tego nie robić bo np. w UrsynCar zarzekali się*że moduł dołączany poza fabryką wywołuje jakieś zakłócenia.
|
Skoro słyszysz głosik, to moduł działa. Z moich obserwacji wynika, że jak któryś element szwankuje, to BT w radiu się nie aktywuje. Może więc to coś z połączeniem mikrofonu?
W UrsynCar to widać, że dobrzy mechanicy są, bo na elektronice znają się doskonale ;-)
Możesz podjechać do BiG na Krakowską, wiedzą niewiele, ale są chętni do pomocy jak na razie. Tyle, że skasują Cię 200 za podłączenie do WDS-a.
Cytat:
|
Napisał Strzeszku
Jeśli chodzi o sam moduł to wewnątrz nie ma nic szczególnego. Na PCB nie ma żadnych opisów. Jedyne co tam jest interesujące, to scalaki których oznaczenia podeślę z rana.
Zauważyłem, że w aucie mam instalację*łączącą radio z modułem. Wtyczka była ukryta nad schowkiem na krawędzi kokpitu, pod samą poduszką powietrzną. Zapakowana w kieszonkę z gąbki.
|
Właśnie te scalaki są interesujące ;-) Jak wiemy co to jest, to możemy znaleźć aplikację i wiedzieć co do czego oraz czy i jak to cholerstwo da się przeprogramować. Pytanko jest jeszcze, czy któryś jest w podstawce np.?
To dziwne. Skoro miałeś już wiązkę do podłączenia modułu, czemu nie miałeś wiązki do mikrofonu? Hm