Temat: [Mondeo 2007-2014] Tips & tricks
View Single Post
Stary 24-06-2009, 14:50   #53
Schem
ford::professional

Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
Domyślnie Odp: TIPS & TRICKS Nowe Mondeo

Cytat:
Napisał kristof70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wg tego co mi mówił gość co to zakładał, to pierwszy klik to podwójne ryglowanie, drugi klik w ciągu 3 sek. wyłącza czujniki wewnętrzne.
No i o tym właśnie mówię.

Poza tym, to centralny zamek ma tą funkcję, a nie alarm.
Można nie mieć alarmu, a mieć ryglowanie.
Ja miałem osobnego pilota do alarmu i działało. Z kluczyka też działało.
Elektryk proponował nawet, że mi założy alarm, który będzie się załączał poprzez fabrycznego pilota w kluczyku (alarm sterowany centralnym zamkiem).
Ale ponieważ po otwarciu drzwi się rozbraja, to jakoś wizja złodzieja otwierającego drzwi wytrychem i dostającego rozbrojony alarm w gratisie mnie odstraszyła...

I mam znowu osobnego pilota, ale POPROSIŁEM, żeby nie ryglował.
Jak chcę zaryglować, po załączeniu alarmu, przyciskam raz zamykanie na oryginalnym pilocie w kluczyku i rygluje.
I jest to logiczne, skoro można przekręcając kluczyk w zamku zaryglować.

Teść w MK3 ma fabryczny, sterowany z pilota w kluczyku i też działa.

Czyli po prostu centralny zamek dostaje impuls raz na zamknięcie i drugi na zaryglowanie. Niezależnie od alarmu i od tego, gdzie był montowany.
Natomiast można alarm podpiąć tak, że po załączeniu zamyka i jednocześnie od razu rygluje drzwi. Drugie przyciśnięcie odryglowywuje i dezaktywuje czujniki ruchu/ciśnienia w aucie (żeby można było zostawić zwierzaka).

czyli albo Wam fabryka nie dała (to po Vinie może da się sprawdzić) albo celowo Wam podpięli alarm bez tego, bo nie zapłaciliście.
Ja bym podjechał do elektryka i niech popatrzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo coś czuję, że za 50, czy 100 PLN przepnie centralkę i będzie ryglowanie.

Fordy otaczają mnie
Schem jest offline   Odpowiedź z Cytatem