View Single Post
Stary 24-06-2009, 15:40   #119
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: MONDEO MK3 TDCi ile pali?

Na poprzedniej stronie trwała dyskusja ile to litrów paliwa się mieści w baku Mondka Mk3. Ja zawsze myślałem (tak mam w instrukcji) że wchodzi 57l (B5Y - hatchback)!
A wracając do meritum tematu to w ciagu miesiąca miałem b. różne spalanie. Mianowicie przed ostatnim tankowaniem wyszło pok. 7,3l (70%miasto i 30%trasa - na A do 160km/h), teraz zrobiłem w ciągu 2 dni trase niecałe 2tyś km i spalanie szacunkowe wyszło ok 5,5 - 5,5l / 100km. Szczerze to nie myślałem ze mi tak mało może spalić. Ktoś pomyśli ze cała trasa wolniutko na autostradach, ale nie do końca. Fakt że na autostradach i drogach ekspresowopodobnych zrobiłem ok 70% trasy (V=110-140km/h) ale też zaliczyłem np. 2h w korku w Belgradzie (2 metry do przodu na jedynce i stop - tak w kółko przy właczonej klimie) oraz góry (serpentyny itp.) dodatkowo 40min na granicy SRB/H na zapalonym silniku i częste ulewy. Po tych doświadczeniach jestem wstanie uwierzyć że można tym samochodem z tym silnikiem na trasie przy sprzyjających warunkach zejść do ok 5l/100km (np. 120km/h na autostradzie)
UWAGI:
Silnik: TDCi - 130KM (tuż przed planowaną zmianą oleju i filtrów)
Przebieg: od 195 do ok. 197tyś km
Stacja Paliw: Polska: STATOIL (do pełna), Serbia: OMV - Eurodiesel (do pełna) PS. ale w Serbi podrożało paliwo!!!
Opony: Goodyear F1 ZR16 - pompowane azotem (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie)
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem