Temat: [Mondeo 2007-2014] Tips & tricks
View Single Post
Stary 25-06-2009, 09:42   #61
kristof70
FCP member

Model: Mk4 Mondeo TitaniumX
Silnik: 2.0 Duratec 145KM
Rocznik: 05.2009
Domyślnie Odp: TIPS & TRICKS Nowe Mondeo

Cytat:
Napisał danielr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak kupowalem mkIV to standardowo chcialem miec alarm i czujniki parkowania. Na pytanie czy moge sobie zalozyc te gadzety samodzielnie dostalem odpowiedz, ze nie moge pod grozba utraty gwarancji na elektryke. No wiec wzialem tzw. "fabryczne" zabawki. Cennikowo wowczas czujnik parkowania kosztowal 1200 , alarm 1600.
Zabawki, ktore mi zamontowano mialy wowczas wartosc 5 stow za alarm i 3 stowy za czujnik parkowania.

Wszystko jest ladnie pieknie dopoki to sie nie popsuje. Ostatnio mialem dziwne zachowanie alarmu i podjechalem do najblizszego ASO gdzie dowiedzialem sie, ze "ten alarm to wcale nie jest fabryczny i prosze jechac tam gdzie zostal zamontowany, bo ford na to gwarancji nie daje"...

W swietle powyzszego jezeli nie macie alarmu naprawde fabrycznego (moim zdaniem mozna to rozpoznac po tym, ze czujniki ruchu i tluczenia szyby zintegrowane sa z lampka w podsufitce) to podobnie jak ja zostaliscie wydymani na alarm "fabryczny" a ASO zarobilo ok 1000 na czysto.

U mnie w dodatku tak to zalozyli, ze mam wprawdzie oryginalny kluczyk zintegrowany z tym alarmem, ale jak na uzbrojonym alarmie otworze klape bagaznika to zaczyna wyc, a powinien sie przeciez najpierw rozbroic chociaz czesciowo.
Dziwne, przecież jeśli alarm był z fabryki czy od dealera to nie ma różnicy, masz go w umowie i pieczątke w karcie gwarancyjnej.
kristof70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem