Odp: Poważny temat z turbiną - zepsuła się juz...czwarta:(
Dzieki za zainteresowanie tematem i pomoc.
Do Vadero: 1wszy mechanik sprowadzil turbo ze Wschowy, drugie i trzecie gdzies z Poznania (ponoc dobre firmy wybieral). Te z Poznania mialy atesty a to, ze zareklamowali za 3cim razem to uklon z ich strony.
Samochod sprowadzony byl z Niemiec przy przebiegu 75tys km (stan ogolny tez na taki przebieg wskazywal). Turbo padlo po przejechaniu ok 5tys km w Polsce (nie wiedzialem wtedy jeszcze o uzytkowaniu diesla, ze trzeba czekac przed zgaszeniem itp. ale to chyba nie byl powod - masa ludzi o tym nie wie a jezdza ponad 100tys. Filtr oleju po wymianie turbo 3ci raz wygladal jakby od nowosci nie byl wymieniany (fakt - moj blad, ze nie wymienilem oleju i filtra po kupnie, ale zasugerowalem sie plakietka z ASO i raczej dobrym stanem oleju).
Do Madaw: Slyszalem od znajomego, ze turbo pada od jazdy na niskich obrotach (dusi sie wtedy i moze to prowadzic do zatarcia). Ale 5tys km zeby nie dalo rady przejechac??!! Ja samochodu uzywam glownie do jazdy na trasie (100km w jedna strone przy predkosciach ok 100-120) i 2-3 razy w tygodniu krotki dystans ok 3km. Wiec chyba taka teoria odpada w tym przypadku... Biegi zmieniam przy ok 2,2-3tys rpm.
Do Heko: To samo powiedzial mi obecny mechanik (wydaje mi sie, ze koles cos ma pojecie, a Twoje slowa to jak widac potwierdzaja). Powiedz mi tylko, czy zapchany filtr powietrza jest w stanie doprowadzic do zatarcia turbo?? Jest oryginalny od nowosci (90tys przejechane - przyjmujac ze przebieg oryginalny).
Do Kamil33:Obecny mechanik mowi, ze sprowadzi turbo z Poznania z firmy zaufanej, z ktorej zawsze bral i nikt pretensji do tej pory nie mial. Tez myslalem, ze moze to wina turbo, ale poprzednie byly z dwoch roznych miejsc...
Do eMeneMs1987: Czlowieku nawet tak nie zartuj. Ciagle ludze sie, ze to przyczyna tego filtra powietrza...
|