View Single Post
Stary 27-06-2009, 22:09   #1
Marcin Zwierzchowski
ford::amateur

Model: Mondeo Mk2 '99 2.0 Kat Ghia
Silnik: 2.0
Rocznik: 1999
Domyślnie Klimatyzacja (półautomat) - dziwny działanie

Witam!
Mondeo sedan rocznik 1999, silnik 2.0 kat., wersja Ghia, benzyna + gaz sekwencja.
Temat ten wałkowany zapewne setki razy na wiosnę i latem. Ale nie znalazłem przypadku odpowiadającego mojemu.
Oto opis sprawy - Klima (PÓŁAUTOMAT) ogólnie działa. Chłodzi dość dobrze. Płynu ma około 0.52kg na 0.7 możliwego także jest go jeszcze trochę. Dmucha mocno, reaguje na regulacje przy zegarach (zmniejsza moc nawiewu czy przy 28C grzeje). Ale jest kilka ale. Czasem sobie nie działa. Nie wiedzieć czemu, po prostu przestaje dmuchać zimnym powietrzem a zaczyna ciepłym. Sytuacje takie miały miejsce w momencie gdy np. mocno przyhamowałem i potem jechałem dalej ale klima już dmuchała ciepłym. Czasem też na postoju po jeździe - np przed sklepem. Często w tym momencie dmucha ciężkim parnym powietrzem. Na włączonym obiegu zamkniętym to samo - najpierw wilgotne parne powietrze a potem ciepłe.
Byłem w dwóch warsztatach - w pierwszym nic nie zrobili poza sprawdzeniem ciśnienia i powiedzieli, że wszystko OK i że oni nic nie proponują robić. Myślę sobie OK ale dalej lipa. Jadę więc do innego warsztatu i tam facet podłącza mnie do maszynki która pół godziny coś tam sobie mieli sprawdza ciśnienie, poziom płynu, szczelność, odpowietrza i nic nie wykazuje. Bez dobijania. Facet bierze 150zł (Toruń warsztat na Wrzosach na rogu Kwiatowej i Ugory) i zapewnia, że będzie działać. No i działa pięknie przez dwa dni. Ale pod koniec całodniowej trasy (1000km) wszystko wraca do normy tzn znów zaczyna ciepłym. A zaczyna się to po dwukrotnym włączeniu obiegu zamkniętego (z powodu długiego tunelu).
Nie mam pojęcia co to może być i co powinienem sprawdzić. Nie sądzę, bym był w stanie naprawić to sam ale przynajmniej będę wiedział co jest do zrobienia i nie będę oddawał kasy pajacom, co się nie znają za nic.
Dodam, że teraz klima raz działa raz nie. Nie ma reguły. Dziś np. odpalam, dmucha chłodnym potem letnim i już całą drogę ciepłym. Odstawiam na 3-4h auto, odpalam i już dmucha zimnym bez problemu.
Szlag mnie już trafia.
Proszę o pomoc jak sprawdzić co nie jest OK. Robiłem już ten test klimy i wyskoczyły dwie ósemki także test niczego nie wykazał.

Dzięki - Marcin

Ostatnio edytowane przez SRS ; 03-08-2018 o 20:09
Marcin Zwierzchowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem