Odp: Mondeo Mk2 Klimatyzacja (półautomat) - dziwny problem
Marcin Zwierzchowski Wyciagalem ja w mojej V6. Lewarujesz auto po stronie pasazera. Odkrecasz kolo, potem taka oslone od nadkola ktora oslania silnik. Masz juz silnik na wierzchu i sprezarke od klimy po prawej. Blokujesz wkretakiem tarcze sprzegla zeby sie nie obracala podczas odkrecania sruby (troche sie trzeba nagimnastykowac, ja juz dostawalem .... bo mi sie caly czas krecila). Nasadka 8mm na srube od tarczy kola pasowego i odkrecasz (nie boj sie ze odkrecisz kolo pasowe i spadnie pasek, nie spadnie bo nie odkrecasz kola pasowego tylko docisk sprzegielka). Jak juz masz tarczke w rece patrzysz za ta podkldka, moze byc przyczepiona do tarczy sprzegielka a moze zostac na sprezarce (zalezy do czego sie przykleila), jak nie ma to grzebiesz w otworze z filcem. Wywalasz ja, skrecasz wszystko i cieszysz sie klima. Robilem to w zeszlym roku wiec moglem o czyms zapomniec.
12345mario podczas pracy sprzegielka tarcze sie zuzywaja (tak jak sprzeglo) i w koncu nie dociskaja sie do siebie. Wtedy wywalasz podkladke i tarcze znow moga docisnac sie. Jak by Ford nie dal tej podkladki od nowosci, to po zuzyciu tarczy sprzegielka musial bys je wymienic na nowe (duzy koszt) a tak wywalasz tylko podkladke, wiec dobrze ze ja wlozli.
P.S. Ten obrazek ktory wstawilem mozecie powiekszyc, wtedy wszystko ladnie widac.
Ostatnio edytowane przez 1olek ; 28-06-2009 o 16:41
|