View Single Post
Stary 29-06-2009, 09:38   #14
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Galaxy- Porządny dźwięk w mk1 - wątek dla audiofila

Też o tym myślę, niestety mój wzmacniacz nie zmieści się pod fotel ale jest opcja kupna takiego który się zmieści i będzie grał lepiej od obecnego. Co do sub-a to ocena brzmienia jest bardzo subiektywna, dla jednego bas będzie potężny i głęboki a dla kogoś innego ten sam bas będzie płytki i bez wyrazu. Osobiście głośnik 20cm w tak małej komorze mnie nie przekonuje ale bez odsłuchu nie podejmę się oceny. 10 lat temu kiedy przeżywałem fascynację kinem domowym wypożyczyłem ze sklepu aktywny sub z głośnikiem 25cm przeznaczony do kina domowego. Liczyłem na uzyskanie głębszego basu niż z moich głośników podłogowych z 16cm niskotonowymi głośnikami jednak myliłem się. Basu owszem może i było dużo ale nie miał on nic wspólnego z tą głębią, szybkością i potęgą jaką słyszy się w kinie (nie domowym). To było raczej dużo zlanego, leniwego buczenia do tego stopnia że bicie serca zlewało się w jeden łomot. Sub-a oddałem i do dziś używam moich podłogowych kolumn. To samo może być w aucie, 16cm dobrej jakości głośnik zamontowany w dobrze wytłumionych drzwiach, wysterowany dobrym wzmacniaczem może dać bas lepszej jakości (jakości nie ilości) niż średniej jakości głośnik w zbyt małej obudowie. Dlatego na pierwszy ogień idą drzwi i wtedy okaże się czy sub w ogóle potrzebny bo tak jak pisałem, fabryczne pierdziawki z mk1 zadziwiają mnie tym jak nisko potrafią zejść w fabrycznych drzwiach.
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem