Temat: [Mondeo 2000-2007] 2.0 Wymiana/naprawa turbiny P132A
View Single Post
Stary 29-06-2009, 19:53   #26
olowawa
ford::amateur

Model: Mondeo GHIA MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wymiana/naprawa turbiny TDCi - P132A

Moja naprawa zakończyła się 100% sukcesem więc spokojnie mogę podzielić się z Wami moim odkryciemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam nadzieję, że moja instrukcja naprawy modułu pomoże Wam zaoszczędzić trochę funduszy>zdjęcia wkrótce.

1.rozłączamy moduł od turbiny, sprawdzając poprawne działanie dźwigienki turbiny jeśli dźwigienka porusza się swobodnie to problem jest po stronie modułu i jest szansa, że naprawimy to we własnym zakresie. Jeśli owa dźwigienka nie porusza się swobodnie, czeka nas wizyta w warsztacie i czyszczenie turbiny.
2.Po zdemontowaniu modułu należy go „rozpołowić”, ukaże nam się część mechaniczna i elektroniczna.
3.Część elektroniczną należy przedmuchać oraz przemyć sam czytnik położenia przepustnicy (np. spirytusem izopropylowym)
4.W części mechanicznej interesuje nas silniczek elektryczny poruszający wspomnianą wcześniej dźwigienką (to ów silnik jest przyczyną naszych kłopotów przynajmniej tak było w moim przypadku. Winne są szczotki, które zawieszają się nad komutatorem lub przypalają z powodu złego styku, wytarcie szczotek raczej odpada ale kto wie)
5.Aby wyjąć silniczek z obudowy należy rozwiercić zaślepkę śrubki mocującej silniczek oraz wyciągnąć blaszkę która go podtrzymuje.
6.Po wyjęciu silniczek podłączamy do 12V zmieniając co jakiś czas obroty prawo/lewo, ma to na celu oczyszczenie szczotek „dotarcie”

Prawdopodobnie przy pierwszym podłączeniu silniczek modułu będzie wydawał „przeraźliwe piski” naszym zadaniem jest doprowadzenie do płynnych obrotów silniczka tak w lewo jak i w prawo bez żadnych pisków czy nierównej pracy. Jak zauważyliście silniczek modułu wykonuje bardzo mały zakres obrotów, powoduje to że po pewnym czasie szczotki węglowe mogą się zawieszać, lub nie mieć dobrego styku z komutatorem. Ekstremalna naprawa silniczka polega na rozebraniu silniczka i dorobieniu szczotek węglowych.

Montaż oczywiście w kolejności odwrotnej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Śrubkę mocującą silniczek do obudowy należy zabezpieczyć przed odkręceniem LOCTITE-m oraz zalać żywicą epoksydową lub silikonem w ten sposób dodatkowo zabezpieczymy śrubkę przed odkręceniem oraz przenikaniem wilgoci.
Przy składaniu połówek modułu nie ma znaczenia położenie czytnika i silniczka, tak samo modułu względem dźwigienki turbiny, przy włączeniu zapłonu wraca on do stanu wyjściowego.
Po dłuższej jeździe z uszkodzonym modułem a tym samym brakiem doładowania Turbo prawdopodobnie trzeba będzie wyczyścić zawór EGR.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez olowawa ; 29-06-2009 o 20:08
olowawa jest offline   Odpowiedź z Cytatem