Temat: [S-MAX 2006-2015] 2.5 T Spalanie, Wrażenia
View Single Post
Stary 30-06-2009, 12:53   #13
robert.j
ford::average

Model: S-max
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: S-MAX 2.5 T Spalanie, Wrażenia

Cytat:
Napisał AlfaFord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hmmm, coś za cośGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Większe spalanie ale mniej potencjalnych zagrożeń w postaci dwumasy, turbiny, pewnie mniejsza wrażliwość na jakość paliwa...
Jeśli chodzi o oszczędzanie na spalaniu, to nie jest to w moim przypadku jakiś priorytet, bardziej chodzi o to, że to auto jest dosyć ciężkie i dobrze by było, aby w każdym zakresie obrotów nie brakowało mu mocy/momentu. A zaturbiona benzynka jeszcze przy takim rozkładzie momentu wygląda fajnie (dzięki za wykresikiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). 2.0 TDCi wydaje mi się może być trochę za słaby do takiej ciężarówki. Aktualnie mam diesla 136KM, moment 300Nm i powiem szczerze czasem brakuje mu mocy przy wyprzedzaniu, a auto waży gdzieś około 300kg mniej niż S-Max... Wiec do spacerowej jazdy TDCi pewnie ok, ale mam wrażenie, że czasem większa moc może się przydać. Nie chodzi już nawet o to, że lubię bardziej agresywną jazdę, ale czasem trzeba aby auto miało zapas mocy coby na przykład szybko zakończyc manewr...
A jak tam powiedz po tuningu? Przy podniesieniu momentu o 30% pewnie sprzęgło z czasem to odczuje? Czy spalanie się nie zwiększyło po chiptuningu?
Jeżdę na programie tuningowym już 50000km (program był wgrywany przy 1500 km przebiegu) czyli praktycznie od nowości. Samochód przy przegladzie 40000 nie wykazywał żadnych oznak większego zużycia elementów ,które mogłyby odczuć większą moc. Były wymieniane klocki ( ale tu jest niewiadoma , gdyż b.często używam silnika do hamowania).
Jeśli chodzi o spalanie . Trzymając sie zakresu obrotów do 3.500 ( na pewno zdecydowanie pomaga Ci w tym program) spalanie jest niższe o około 0.5 litra.Benzyna tylko 98 oktan i wg mnie najlepsza jest statoil suprema(najniższe spalanie , najlepiej pracuje silnik-tu wlączają się odczucia subiektywne .... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., potem bp ultimate , wlejesz na neste spalanie skoczy o 1-1.5 litra.Pzdr
robert.j jest offline   Odpowiedź z Cytatem